Jávor Benedek szerint nem felel meg a hatályos jogszabályoknak a paksi szerződés

POLITIKA
2019 május 02., 10:58

Jog- és törvénysértő módon köttetett meg Jávor Benedek szerint Magyarország és Oroszország között a paksi atomerőmű új blokkjainak felépítéséről szóló szerződés. Jávor februárban nyert pert a magyar állammal és a Roszatommal szemben, a bíróság jogerős döntése alapján az érintett feleknek nyilvánosságra kellett hozniuk a szerződés 90 százalékát.

Jávornak ezután volt lehetősége elmélyedni a szerződésben. Elég hamar talált két olyan apróságot, amelyek alapján jogosan merülhet fel annak érvénytelensége. A hatályos magyar jogszabályok szerint ugyanis a nemzeti vagyonnal kapcsolatos polgári jogi szerződések nyelve kizárólag magyar lehet - a szerződés ezzel szemben angol nyelven íródott. Másrészt egy ilyen szerződésnél irányadó jognak kizárólag a magyart lehetne tekinteni, ám az oroszokkal kötött szerződésben Magyarország a svájci jogot fogadta el irányadónak - ezzel Jávor szerint lényegében aláásták a magyar szuverenitást is.

Jávor csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Legfőbb Ügyészséghez és az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben. (Via Mérce)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.