Jávor Benedek szerint nem felel meg a hatályos jogszabályoknak a paksi szerződés

Jog- és törvénysértő módon köttetett meg Jávor Benedek szerint Magyarország és Oroszország között a paksi atomerőmű új blokkjainak felépítéséről szóló szerződés. Jávor februárban nyert pert a magyar állammal és a Roszatommal szemben, a bíróság jogerős döntése alapján az érintett feleknek nyilvánosságra kellett hozniuk a szerződés 90 százalékát.

Jávornak ezután volt lehetősége elmélyedni a szerződésben. Elég hamar talált két olyan apróságot, amelyek alapján jogosan merülhet fel annak érvénytelensége. A hatályos magyar jogszabályok szerint ugyanis a nemzeti vagyonnal kapcsolatos polgári jogi szerződések nyelve kizárólag magyar lehet - a szerződés ezzel szemben angol nyelven íródott. Másrészt egy ilyen szerződésnél irányadó jognak kizárólag a magyart lehetne tekinteni, ám az oroszokkal kötött szerződésben Magyarország a svájci jogot fogadta el irányadónak - ezzel Jávor szerint lényegében aláásták a magyar szuverenitást is.

Jávor csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Legfőbb Ügyészséghez és az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben. (Via Mérce)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.