Királynét csinált légikísérőből lett testőréből a thai uralkodó

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Részlet a thai király esküvői ceremóniájáról: Vajiralongkorn itt éppen szentelt vízzel keni meg légikísérőből tábornokká előléptetett szeretője homlokát.Fotó: THAI TV POOL/AFP

Feleségül vette hivatalos szeretőjét, a testőrsége parancsnokhelyetteseként tábornoki rangban szolgáló Suthida Tidjait a thai király, Vajiralongokrn. Suthida így mostantól a királyné címre jogosult az eddigi királyi szerető cím helyett.

A királyi ház hivatalos közleménye afféle előléptetésként utal erre. Aszerint ugyanis Vajiralongkorn király "úgy döntött, előlépteti Suthida Vajiralongkorn Na Ayudhya tábornokot, királyi szeretőjét, hogy Suthida királynéként királyi címet és előjogokat viselhessen, és a királyi család tagja lehessen".

Suthida hosszú évek óta a király élettársa. Kapcsolatukat nem titkolták, évek óta együtt mutatkoznak a nyilvánosság előtt, még ha hivatalosan nem is ismerték el kapcsolatukat.

Vajiralongkorn 2014-ben nevezte ki testőrsége parancsnokhelyettesévé a korábban légikísérőként dolgozó Suthida Tidjait, akit 2016-ban, apja, a hetven évig uralkodó Bhumibol halála után léptetett elő a hadsereg tábornokává. (Via BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.