További 400 ezer embert kell kimenekíteni a Fani ciklon útjából Indiában

időjárás
2019 május 02., 17:43
comments 25

Kb. 1,2 millió embert kell kimenekíteni India északkeleti részén, a Bengáli-öböltől nyugatra a közelgő Fani trópusi ciklon útjából.

Jelentősen felgyorsult csütörtökön a mentési folyamat, ugyanis az előzetes becsléseknél kb. 400 ezerrel több, összesen kb. 1,2 millió embert kell kimenekíteni az ország keleti részén fekvő Orisza állam alacsonyan fekvő térségeiből. Az embereket buszokon, vonatokon és teherautókon szállítják biztonságos helyekre.

A meteorológiai előrejelzések szerint a nagyon heves, egyes helyeken óránként 200 km/órás széllökések péntekre jutnak el Orisza állam déli partvidékéhez. Az államban 15 körzetet evakuálnak, az embereket óvóhelyeken, iskolákban és kollégiumi épületekben helyezik el – közölte a helyi kormányzat.

A legutóbbi jelentések szerint eddig több mint 800 ezer ember hagyta el az érintett térségeket. A turistáknak is azt tanácsolták, hogy hagyják el a part menti területeket.

A Fani nevű viharciklon most a Bengáli-öböl térségében tombol, kb. 275 km-re délnyugatra a hindu templomairól ismert Puri településtől, ahova különleges vonatokat küldtek, hogy evakuálják a turistákat. Az időjárási viszonyok szintén nagyon zordak lesznek a tengeren Nyugat-Bengália, Tamil Nadu és Ándhra Pradesh szövetségi államok partvidékén.

Cukorkaárus a bezárt strandon Puriban.
photo_camera Cukorkaárus a bezárt strandon Puriban Fotó: Dibyangshu Sarkar/AFP

Indiában a ciklonok időszaka áprilistól decemberig tart, ekkor csapnak le heves viharok a területre hatalmas emberi és anyagi károkat okozva, és átnyúlva a szomszédos Bangladesbe is. 

Két évtizede Orisza államban 30 óra alatt 10 ezer ember halt meg egy ciklonban, 2013-ban pedig mintegy egymillió embert kellett kimenekíteni egy másik ciklon útjából, ezrek életét megmentve ezzel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.