Halálbüntetés várná Shamima Begumot Bangladesben

2019 május 4., szombat 5:36
574

Abdul Momen bangladesi külügyminiszter pénteken azt mondta, ha Shamima Begum Bangladesbe megy, egészen biztosan halálra ítélik, amiért Szíriába utazott és csatlakozott az ISIS terrorszervezethez. Momen ezen kívül arról is beszélt, hogy országa álláspontja szerint Shamima Begumnak semmi köze Bangladeshez, a lány sosem folyamodott bangladesi állampolgárságért, és a szülei is brit állampolgárok voltak, így Nagy-Britannia felelőssége a jelenleg egy szíriai menekülttáborban éhező lány sorsa.

Begum 15 évesen utazott el Szíriába Londonból két társával, hogy az ISIS-hez csatlakozzon. Most azt állítja, haza szeretne menni, és nem ért egyet mindennel, amit az ISIS tett, szerinte a terrorszervezet „átmosta az agyát”. Begum Szíriában 3 gyereket szült, és mindhárom fiatalon meg is halt. A legutolsó idén márciusban a néhány ISIS-est összegyűjtő szíriai menekülttáborban, ahol sajtóhírek szerint enni sem kapnak eleget a foglyok. Begum korábban kérte, ha őt nem is, legalább a fiát fogadja vissza Nagy-Britannia.

A brit kormány hetekkel ezelőtt úgy döntött, megfosztja Begumot a brit állampolgárságától, és így nem az ő felelősségük többé, mi történik a lánnyal. Ilyesmire a nemzetközi jog akkor ad lehetőséget, ha az érintettnek van másik állampolgársága is, tehát a döntés nem teszi hontalanná. A brit kormány értelmezése szerint Begumnak anyján keresztül a brit mellett volt bangladesi állampolgársága is, így el lehet venni tőle a britet.

A bangladesiek éppen ezért nyomást gyakorolnak a britekre, egyrészt azzal, hogy elmondják, szerintük országuknak semmi köze Begumhoz, másrészt a halálbüntetés lebegtetésével, ezzel ugyanis tudatják Londonnal, hogy ha ragaszkodnak az állampolgárság megvonásához, halálba taszítják a terroristát. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt