Halálbüntetés várná Shamima Begumot Bangladesben

Abdul Momen bangladesi külügyminiszter pénteken azt mondta, ha Shamima Begum Bangladesbe megy, egészen biztosan halálra ítélik, amiért Szíriába utazott és csatlakozott az ISIS terrorszervezethez. Momen ezen kívül arról is beszélt, hogy országa álláspontja szerint Shamima Begumnak semmi köze Bangladeshez, a lány sosem folyamodott bangladesi állampolgárságért, és a szülei is brit állampolgárok voltak, így Nagy-Britannia felelőssége a jelenleg egy szíriai menekülttáborban éhező lány sorsa.

Begum 15 évesen utazott el Szíriába Londonból két társával, hogy az ISIS-hez csatlakozzon. Most azt állítja, haza szeretne menni, és nem ért egyet mindennel, amit az ISIS tett, szerinte a terrorszervezet „átmosta az agyát”. Begum Szíriában 3 gyereket szült, és mindhárom fiatalon meg is halt. A legutolsó idén márciusban a néhány ISIS-est összegyűjtő szíriai menekülttáborban, ahol sajtóhírek szerint enni sem kapnak eleget a foglyok. Begum korábban kérte, ha őt nem is, legalább a fiát fogadja vissza Nagy-Britannia.

A brit kormány hetekkel ezelőtt úgy döntött, megfosztja Begumot a brit állampolgárságától, és így nem az ő felelősségük többé, mi történik a lánnyal. Ilyesmire a nemzetközi jog akkor ad lehetőséget, ha az érintettnek van másik állampolgársága is, tehát a döntés nem teszi hontalanná. A brit kormány értelmezése szerint Begumnak anyján keresztül a brit mellett volt bangladesi állampolgársága is, így el lehet venni tőle a britet.

A bangladesiek éppen ezért nyomást gyakorolnak a britekre, egyrészt azzal, hogy elmondják, szerintük országuknak semmi köze Begumhoz, másrészt a halálbüntetés lebegtetésével, ezzel ugyanis tudatják Londonnal, hogy ha ragaszkodnak az állampolgárság megvonásához, halálba taszítják a terroristát. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.