11 éves kora óta járja fémdetektorral a vidéket a brit férfi, aki már másodszor akadt rá igazi kincsre

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Tom Lucking azzal vált Nagy-Britannia szerte ismertté, hogy kiásott a földből egy fülbevalót még 2014-ben, mely a feltételezések szerint 630-ból származott. Az ékszer, melyet tavaly a britek a kedvenc műtárgyuknak is megválasztottak, akkor több mint 145 ezer fontért kelt el. 

Lucking akkor még diák volt, a pénz rá eső részéből egy házat vett magának, de a kincskereséssel azóta sem állt le. Most újabb találatokról számolt be: ezúttal egy melltűt talált meg Norfolkban, amely a becslések szerint 1200 és 1300 között készülhetett. A két rózsaszínű kövel díszített, oroszlános ékszer a 27 éves Lucking szerint különleges lelet. 

Lucking ma már régészként dolgozik, de a melltűt szabadidejében, fémdetektorával a vidékeket járva találta meg. 11 éves kora óta kutat föld alatt lapuló kincsek után, a két ismert lelete mellett számos további régiséget megtalált már. 

A norfolki múzeum már jelezte, hogy esetleg megvásárolnák a tárgyat. A brit törvények szerint a régi kincseket megtalálóknak kötelező jelenteniük a leletüket a hatóságoknak, az eladási árból pedig részesedést kapnak. (BBC)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.