Haftar tábornok kiadta a parancsot Tripoli elfoglalására

külföld
2019 május 06., 04:15
A líbiai kormányerők katonái keresnek fedezéket Tripoli déli elővárosában, Ain Zarában Haftar tábornok csapatainak támadásakor.
photo_camera A líbiai kormányerők katonái keresnek fedezéket Tripoli déli elővárosában, Ain Zarában Haftar tábornok csapatainak támadásakor. Fotó: FADEL SENNA/AFP

Halifa Haftar, a nemzetközileg elismert líbiai kormány ellen lázadó tábornok annak ellenére utasítást adott Tripoli, a főváros ostromára, hogy már ramadan van, elkezdődött a muszlimok szent böjti hónapja. Vasárnap közzétett üzenete szerint ez azonban nem ad okot a harcok beszüntetésére, ahogy akkor sem adott okot rá, amikor 2011-ben Kadhafi meggyilkolása után Bengázit kellett elfoglalni.

Pár órával korábban az ENSZ helyi missziója arra szólította fel a szemben álló feleket, hogy legalább egy hétre hirdessenek tűzszünetet, hogy a segélyek eljuthassanak a rászorulókhoz.

A Haftar irányítása alatt álló "Líbiai Nemzeti Hadsereg" a múlt hónapban kezdte támadni Tripolit, arra hivatkozva, hogy a fővárost terroristák és zsoldosok tartják ellenőrzésük alatt. Egyelőre nem sikerült áttörniük a város déli védelmi vonalait. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.