Haftar tábornok kiadta a parancsot Tripoli elfoglalására

2019 május 6., hétfő 4:15
35
A líbiai kormányerők katonái keresnek fedezéket Tripoli déli elővárosában, Ain Zarában Haftar tábornok csapatainak támadásakor. Fotó: FADEL SENNA/AFP

Halifa Haftar, a nemzetközileg elismert líbiai kormány ellen lázadó tábornok annak ellenére utasítást adott Tripoli, a főváros ostromára, hogy már ramadan van, elkezdődött a muszlimok szent böjti hónapja. Vasárnap közzétett üzenete szerint ez azonban nem ad okot a harcok beszüntetésére, ahogy akkor sem adott okot rá, amikor 2011-ben Kadhafi meggyilkolása után Bengázit kellett elfoglalni.

Pár órával korábban az ENSZ helyi missziója arra szólította fel a szemben álló feleket, hogy legalább egy hétre hirdessenek tűzszünetet, hogy a segélyek eljuthassanak a rászorulókhoz.

A Haftar irányítása alatt álló "Líbiai Nemzeti Hadsereg" a múlt hónapban kezdte támadni Tripolit, arra hivatkozva, hogy a fővárost terroristák és zsoldosok tartják ellenőrzésük alatt. Egyelőre nem sikerült áttörniük a város déli védelmi vonalait. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt