Tíz évvel ezelőtt a France Telecom 35 alkalmazottja lett öngyilkos, a cég ma a bíróság előtt felel értük

külföld
2019 május 06., 06:41
comments 64

Ma, egy évtizeddel azután, hogy öngyilkossági hullám indult a France Telecomnál, bíróság elé áll a telekommunikációs óriás és egykori vezérigazgatója. A vád „erkölcsi zaklatás”. Az ügyben azt vizsgálják, mi állhatott a cég 35 alkalmazottjának öngyilkossága mögött 2008 és 2009 között. Akkoriban Didier Lombard vezette a vállalatot, melyet ma már Orange néven ismerhetünk.

A tárgyalás majdnem hét évvel azután kezdődik, hogy a céget és vezetőjét elsőként ilyen ügyben megvádolták. Az ügyben zaklatással vádolják a cég több korábbi felső- és középvezetőjét. A tárgyalás várhatóan legalább két hónapig tart, és nem kizárt, hogy a végén intézményi lelki zaklatás ügyében születik ítélet. Annak ellenére, hogy a francia munkajogi törvények kimondottan kedvezőek az alkalmazottakra nézve, a cégnél a depresszió, a hosszú betegség, a kiégés és az öngyilkosság is gyakorivá vált. A 35 haláleset után Lombard lemondott. A France Telecomot 2004-ben privatizálták, melynek során a vállalatot jelentősen átalakították, sokan elvesztették a munkájukat. Az ügyészség szerint a vezetőség ekkor direkt nyomást helyezett azokra a munkavállalókra, akik nem akartak önként felmondani.

A France Telecom egykori vezérigazgatója, Didier Lombard 2010-ben.
photo_camera A France Telecom egykori vezérigazgatója, Didier Lombard 2010-ben. Fotó: FRANCOIS GUILLOT/AFP

2008 júliusában egy 51 éves, marseille-i technikus ölte meg magát, búcsúlevelében azt írta, főnökei terrorizálták. Két hónappal később egy 32 éves nő ugrott ki kollégái szeme láttára párizsi irodája ablakából. 

Lombard 2005 és 2010 között vezette a vállalatot, és a kialakult helyzetet csak súyosbította azzal, hogy az eseteket „öngyilkos hóbortnak” nevezte. Később beismerte, hogy tapintatlansága óriási hiba volt. 2010-ben végül lemondott.

Az ügyészség szerint Lombard szándékosan nyomasztotta az alkalmazottakat, állandóan utaztatta őket, és olyan környezetet teremtett, melyben a szorongás lett az uralkodó. 

A cég akkor második legfontosabb embere, Louis-Pierre Wenes és személyzetis Olivier Barberot szintén bíróság elé áll, ha elítélik őket több éves börtönbüntetésre és 15 ezer eurós büntetésre számíthatnak. A France Telecomot „erkölcsi zaklatással” vádolják, ami alatt azt értik, hogy „rendszeresen ismétlődő cselekedetek, melyek célja vagy hatása a munkakörülmények degradálása”.

(France 24/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.