Tíz évvel ezelőtt a France Telecom 35 alkalmazottja lett öngyilkos, a cég ma a bíróság előtt felel értük

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Ma, egy évtizeddel azután, hogy öngyilkossági hullám indult a France Telecomnál, bíróság elé áll a telekommunikációs óriás és egykori vezérigazgatója. A vád „erkölcsi zaklatás”. Az ügyben azt vizsgálják, mi állhatott a cég 35 alkalmazottjának öngyilkossága mögött 2008 és 2009 között. Akkoriban Didier Lombard vezette a vállalatot, melyet ma már Orange néven ismerhetünk.

A tárgyalás majdnem hét évvel azután kezdődik, hogy a céget és vezetőjét elsőként ilyen ügyben megvádolták. Az ügyben zaklatással vádolják a cég több korábbi felső- és középvezetőjét. A tárgyalás várhatóan legalább két hónapig tart, és nem kizárt, hogy a végén intézményi lelki zaklatás ügyében születik ítélet. Annak ellenére, hogy a francia munkajogi törvények kimondottan kedvezőek az alkalmazottakra nézve, a cégnél a depresszió, a hosszú betegség, a kiégés és az öngyilkosság is gyakorivá vált. A 35 haláleset után Lombard lemondott. A France Telecomot 2004-ben privatizálták, melynek során a vállalatot jelentősen átalakították, sokan elvesztették a munkájukat. Az ügyészség szerint a vezetőség ekkor direkt nyomást helyezett azokra a munkavállalókra, akik nem akartak önként felmondani.

A France Telecom egykori vezérigazgatója, Didier Lombard 2010-ben.Fotó: FRANCOIS GUILLOT/AFP

2008 júliusában egy 51 éves, marseille-i technikus ölte meg magát, búcsúlevelében azt írta, főnökei terrorizálták. Két hónappal később egy 32 éves nő ugrott ki kollégái szeme láttára párizsi irodája ablakából. 

Lombard 2005 és 2010 között vezette a vállalatot, és a kialakult helyzetet csak súyosbította azzal, hogy az eseteket „öngyilkos hóbortnak” nevezte. Később beismerte, hogy tapintatlansága óriási hiba volt. 2010-ben végül lemondott.

Az ügyészség szerint Lombard szándékosan nyomasztotta az alkalmazottakat, állandóan utaztatta őket, és olyan környezetet teremtett, melyben a szorongás lett az uralkodó. 

A cég akkor második legfontosabb embere, Louis-Pierre Wenes és személyzetis Olivier Barberot szintén bíróság elé áll, ha elítélik őket több éves börtönbüntetésre és 15 ezer eurós büntetésre számíthatnak. A France Telecomot „erkölcsi zaklatással” vádolják, ami alatt azt értik, hogy „rendszeresen ismétlődő cselekedetek, melyek célja vagy hatása a munkakörülmények degradálása”.

(France 24/AFP)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.