Végre magyarul is megjelent a Kafka utolsó peréről szóló könyv

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Európa Kiadó magyar nyelven is megjelentette Benjamin Balint amerikai-izraeli irodalmár Kafka utolsó pere című könyvét. A könyvről januárban már írtunk a 444-en, ebben a cikkben mutattuk be.

Balint munkája az Izrael állam és egy idős, tel-avivi nő, Eva Hoffe közötti perről szól. Ez volt az a per, amiben Izrael megszerezte Franz Kafka kéziratait, a dokumentumokat, amiket Kafka a halálakor barátjára, Max Brodra hagyott, utasítva Brodot, hogy égesse el a papírokat.

De Brod ehelyett megtartotta, megszerkesztette és kiadta a szövegeket, még a nácik elől is kimenekítette a kéziratokat. Lényegében ő tette Kafkát a világirodalom megkerülhetetlen alkotójává.

Brod, miután Izraelbe emigrált, összebarátkozott a szintén Csehországból bevándorolt Hoffe-házaspárral, és a saját meg Kafka kéziratait Esther Hoffére, Eva Hoffe anyjára hagyta. A család A per egyik kéziratát pénzzé tette, és valószínűleg több kéziratot is eladtak volna. Az Izraeli Nemzeti Könyvár viszont szintén célul tűzte ki, hogy megszerzi a dokumentumokat, ráadásul ingyen, még ha korábban nem is igazán érdekelte őket a német nyelven alkotó Kafka munkássága. A perben képviseltette magát a német nyelvű kéziratok legelismertebb gondozója, a marbachi német levéltár is, ami szívesen megvette volna Hoffétől az egész Kafka-hagyatékot.

Izrael Állam végül egy végletekig kafkai perben semmizte ki Eva Hoffét abból, amit egész életében jogos örökségének gondolt. Bővebben és szebben erről az egészről a januári cikkünkben, vagy Benjamin Balint könyvében lehet olvasni.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.