Ferencváros: Nem kár azokért a fákért

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Minden közös barátunknak köszönjük a sok aggódást. Hétfőn véget ért az egy hónapos örök harag a ferencvárosi önkormányzat és a 444.hu között. Még április elején adott ki közleményt a IX. kerület, hogy soha többé nem állnak szóba velünk. Budapest legzűrösebb kerületének vezetése nagyon berágott a sötét ügyeiket bemutató cikkeink és videóink miatt: „Minden beérkező újságírói kérdésüket spamnek tekintjük. A magyar média komolyan vehető szereplőinek – természetesen – készséggel állunk rendelkezésére”. De hétfőn megtört a jég, nagy meglepetésünkre levelet kaptunk az önkormányzattól.

Azért ragadtak tollat Ferencvárosban, hogy reagáljanak a május 2-án megjelent videónkra, amiben elkeseredett lakosok mentek be a IX. kerületi testületi ülésre, ugyanis az önkormányzat bármiféle előzetes tájékoztatás nélkül engedélyt adott egy vállalkozónak, hogy kiirtsa az utcáikban, tehát a közterületen álló, 15 darab 30 és 70 év közötti élő fát. A több mint 50 lakó nevében teljesen normálisan érdeklődő lakók kérdéseire Bácskai János polgármester nem volt hajlandó válaszolni, helyette alázásba és óvodás trollkodásba kezdett, majd zárt ülést rendelt el. 

Azért is volt meglepő Bácskai János cinizmusa a fakivágásokkal kapcsolatban, mert korábban ő volt a kerület környezetvédelemért felelős politikusa, kampányának leghangsúlyosabb eleme volt a városi zöld területek védelme. Sőt személyesen indított faültetési akciót a Ferencvárosban értelmetlenül kivágott fák miatt. Így kampányolt: 

„Elkötelezett környezetvédő vagyok. Hiszem és vallom, hogy az ember az élő környezet szerves része, akinek felelőssége és feladata a természet megőrzése és védelme.” 

Az önkormányzat ismét a magyar média komolyan vehető szereplői közé emelt minket, május 6-án levelet küldött szerkesztőségünkbe, amiben reagálnak a fakivágásokra. Az alábbiakat állítják:

1. Minden törvényesen történt 

 - „Ferencvárosban semmilyen törvénysértés nem történt”

 - Senki nem állította ennek az ellenkezőjét. A lakók azt nehezményezték, hogy bármi figyelmeztetés nélkül hoztak meg egy nagyon rossz döntést. 

2. A polgármester tehetetlen

 - „Mind a közterületen történő fakivágás, mind az építési engedély kiadása a jegyző hatáskörébe tartozó államigazgatási hatósági ügy, amelyekben sem a Képviselő-testület, sem a polgármester nem rendelkezik hatáskörrel”

 - Ha kivágnák az összes fát a kerületben, választott képviselőink akkor sem tehetnének semmit. A környezetvédelem demokrácián felül áll. Ha a fanyüvő jegyzőnek irtani van kedve, nincs, aki megállítsa.

3. Nem voltak annyira jók azok a fák

 - „A kivágott fák többsége nem volt őshonos, és egyikük sem volt védett....invazív fajok is voltak köztük”

 - Nem részletezik, hogy pontosan milyen fák álltak az utcákban. A lakók, úgy tűnik, ragaszkodtak hozzájuk, nekik pont megfeleltek.

4. Halálra voltak ítélve

 - „Ki kellett őket vágni, mert az építkezés során a gyökerük is megsérült volna”

 - Tehát egy olyan építési engedélyre bólintottak rá, ami a közterületen, tehát nem az építési területen álló fákat egyébként is kipusztította volna. Ehhez kapcsolódik, hogy a lakosok érdekeit szolgáló és jogaikat védő építési szabályzatot az építkezés előtt a beruházó érdekeinek megfelelően, és a helyi lakosok érdekeivel szemben megváltoztatták. Így épülhetnek 10 emeletes tornyok a pár emeletes lakóházak mellé. A lakók levelükben így fogalmaztak:

 „A 10 emelet magas épülettel a fényt vették el tőlünk, a fák kivágásával pedig az egészséges környezetet.”

5. A történelem során máskor is vágtak már ki fákat

 - „A fakivágással kapcsolatos panaszok egy olyan lakóházban élők részéről érkeztek, akiknek jelenlegi otthonai 13 évvel ezelőtt hasonló körülmények között épültek és az építés során több fakivágás történt”

Ebben nem lehet vita. Valaha sehol nem álltak házak, sem városok. Ameddig a szem ellátott, a természet volt az úr. Egyébként nem egy ház lakói tiltakoznak, hanem több érintett utca lakói. 

A teljes levél itt olvasható.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.