Hiába kéri a kongresszus, nem adják ki Trump adóbevallását

külföld
2019 május 07., 04:01
comments 181
photo_camera Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

A pénzügyminisztérium nem hajlandó kiadni Donald Trump adóbevallásait a demokrata többségű képviselőháznak - közölte Steven Mnuchin pénzügyminiszter levélben Richard Neal képviselővel, a képviselőház költségvetési bizottságának elnökével. 

Mnuchin szerint a bizottság kérése „nélkülözi a legitim törvényhozási célokat”, szerinte a képviselők nem törvényhozási célokból kérték ki az elnök adóbevallásait öt évre visszamenőleg.

A pénzügyminiszter állítása szerint a döntés előtt konzultált az igazságügyi tárcával is. A demokrata politikusok kérése „komoly alkotmányjogi kérdéseket vet fel” - közölte Mnuchin.

Steven Mnuchin
photo_camera Steven Mnuchin Fotó: CHRIS KLEPONIS/dpa Picture-Alliance/AFP

A pénzügyminiszter válasza várható volt. Annál is inkább, mert korábban már - a demokraták által megadott - két határidőt sem tartott be. A demokraták következő lépése az lehet, hogy vagy büntetés terhe melletti idézést küldenek az adóhivatalnak (IRS) az adóbevallást megküldését követelve, vagy pert indítanak a hivatal ellen.

A képviselőház költségvetési bizottsága még április elején kérte Donald Trump adóbevallásait öt évre visszamenőleg. Az elnök azonnal jelezte, hogy nem áll szándékában benyújtani a kért dokumentumokat és személyes ügyvédjei is azzal érveltek, hogy a törvényhozóknak nincs joguk betekinteni a dokumentumokba.

Trump állítólag azt mondta közeli munkatársainak: az adóbevallás követelése nem más, mint a magánszférája megsértése és a demokrata párti törvényhozók ellene folytatott „boszorkányüldözése”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.