A Franco-diktatúra himnuszával fogadták a spanyol királyt a nápolyi operaházban

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Diplomáciai baklövés történt VI. Fülöp spanyol király és apja, János Károly korábbi uralkodó olaszországi látogatásakor, mert véletlenül a Franco-diktatúra (1939-1975) idejéből származó spanyol himnusszal fogadták őket a nápolyi operaházban tartott egyik rendezvényen - vált ismertté szerdán.

VI. Fülöp spanyol király, Sergio Mattarell olasz államfő és Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfő NápolybanFotó: ELIANO IMPERATO/Controluce/AFP

A szóban forgó zeneművet a diktatúra 1975-ös bukását és a demokrácia visszaállítását követően nem játszották többé hivatalos alkalmakkor.

A most 81 éves János Károly 1975-ben, Francisco Franco néhai diktátor halálát követően lépett trónra, és vezette az országot a demokratikus fejlődés útján. 2014-ben megromlott egészségi állapotára hivatkozva lemondott a trónról fia, VI. Fülöp javára.
A nápolyi opera igazgatója és Sergio Mattarella olasz államfő is bocsánatot kért a diplomáciai melléfogásért - közölte az olasz elnök szóvivője Rómában. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.