A Franco-diktatúra himnuszával fogadták a spanyol királyt a nápolyi operaházban

külföld
2019 május 08., 11:42
comments 54

Diplomáciai baklövés történt VI. Fülöp spanyol király és apja, János Károly korábbi uralkodó olaszországi látogatásakor, mert véletlenül a Franco-diktatúra (1939-1975) idejéből származó spanyol himnusszal fogadták őket a nápolyi operaházban tartott egyik rendezvényen - vált ismertté szerdán.

VI. Fülöp spanyol király, Sergio Mattarell olasz államfő és Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfő Nápolyban
photo_camera VI. Fülöp spanyol király, Sergio Mattarell olasz államfő és Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfő Nápolyban Fotó: ELIANO IMPERATO/Controluce/AFP

A szóban forgó zeneművet a diktatúra 1975-ös bukását és a demokrácia visszaállítását követően nem játszották többé hivatalos alkalmakkor.

A most 81 éves János Károly 1975-ben, Francisco Franco néhai diktátor halálát követően lépett trónra, és vezette az országot a demokratikus fejlődés útján. 2014-ben megromlott egészségi állapotára hivatkozva lemondott a trónról fia, VI. Fülöp javára.
A nápolyi opera igazgatója és Sergio Mattarella olasz államfő is bocsánatot kért a diplomáciai melléfogásért - közölte az olasz elnök szóvivője Rómában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.