Az terjed az interneten, hogy már kedden kiszivárogtak a történelem érettségi tételek Facebookon

oktatás
2019 május 08., 12:38
comments 125

Egy Facebook-csoportba kedden posztolt állítólagos bejegyzésről készült képernyőfelvétel terjed a neten, melyben a mai, középszintű történelem érettségi esszétémáit osztotta meg valaki diáktársaival. A hírek szerint a kép gyorsan terjedni kezdett, és kedden este már rengeteg érettségiző tudta, nagyjából milyen feladatokra számíthat a mai vizsgán. A képen a négy esszétéma szerepel, mint azóta kiderült, valóban ezek voltak az érettségi témái. 

Iratkozz fel a Jó hírlevélre!
Minden, amit érdemes csinálni Budapesten. Fizetned csak akkor kell, ha tetszik!

Ahogy az eduline.hu felidézi, a kétszintű érettségi rendszer bevezetésének évében, 2005-ben a matekvizsga feladatsora szivárgott ki a vizsga előtti este. A középszintű írásbeli eredményét az akkori oktatási tárca megsemmisítette: akinek a továbbtanuláshoz szüksége volt a matematikaérettségi eredményére, annak a középszintű vizsgát újra le kellett tennie. Akinek viszont nem számított a matekvizsga eredménye a továbbtanuláshoz, annak nem volt kötelező az írásbeli megismétlése, kérhette azt is, hogy a középiskola utolsó évfolyamának végén elért osztályzatát ismerjék el érettségi eredménynek.

A szivárogtatást sok diák már tényként kezeli, és attól tartanak, meg kell ismételniük a vizsgát. Az ügyben kerestük az Oktatási Hivatalt és az Emmit, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Ez a screenshot terjedt kedden a diákok között.
photo_camera Ez a screenshot terjedt kedden a diákok között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.