Amerikai nagykövet: Trump imádná, ha olyan helyzetben lenne, mint Orbán Viktor

2019 május 9., csütörtök 19:47
199

Hosszú cikk jelent meg csütörtökön az amerikai Atlanticon Orbán Viktor háborúja az értelmiség ellen címmel. A cikk hosszan taglalja azt, miféle háborút visel az Orbán-kormány a CEU és Soros György ellen.

A riporter, Franklin Foer a cikkben megszólaltatta David Cornstein amerikai nagykövetet is, aki érezhetően nem igazán tudott mit kezdeni a CEU-üggyel. A riporter Budapesten, az amerikai nagykövetségen beszélgetett Cornsteinnel, hárman ültek a szobában, ő, a nagykövet és egy sajtós munkatárs. Amikor a riporter azt kérdezte Cornsteintől, mit gondol, a CEU-ügy rossz hatással lesz-e a magyar-amerikai kapcsolatokra, Cornstein azt válaszolta, “nem igazán”. Foer szerint ezután a sajtós megkérte a nagykövetet, hogy jöjjön ki vele egy percre. “Bajban vagyok” - mondta a nagykövet.

Amikor visszaértek, a nagykövet azt mondta, hogy talán érzékenyebnek kellett volna lennie, majd közölte, hogy szomorúvá teszi, hogy a CEU elhagyja Budapestet. De nem módosította a korábbi válaszát.

David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Ennél is érdekesebb volt azonban, amit Cornstein akkor mondott, amikor Foer Orbán illiberális demokráciájáról kérdezte. Cornstein ekkor előredőlt, az asztalra könyökölt, és arról kezdett beszélni, hogy ez attól függ, személyesen ki mit gondol róla. Mit gondolnak róla az amerikai emberek, mit gondol róla az Egyesült Államok elnöke, és mi a definíciója.

A Donald Trump által jelölt, és Trumppal régóta ismertségben lévő nagykövet ezután azt mondta:

“Elmondhatom magának, jó 25-30 éve ismerve az elnököt, hogy ő imádná, ha olyan helyzetben lenne, mint Orbán Viktor, de nincs”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt