Bárányhimlős lett egy oltásellenes kentucky diák

2019 május 9., csütörtök 4:24
361

Jerome Kunkel, a 18 éves kentucky-i diák áprilisban azzal vált híressé, hogy beperelte iskoláját. Azért perelte be gimnáziumát, mert az iskola vezetése az éppen zajló bárányhimlő-járványra tekintettel meg akarta tiltani az iskolába járást azoknak a diákoknak, akiket nem oltottak be a fertőző betegség ellen.

Kunkel vallási alapon tiltakozott a védőoltások ellen, keresetében "erkölcstelennek, illegálisnak és bűnösnek" nevezete az oltást, és azt állította, hogy megsértették a jogait.

Kunkelék amúgy azért ennyire elutasítók a bárányhimlő-oltással szemben, mert meggyőződésük szerint azt elvetélt magzatokból gyártják. Ebből annyi igaz, hogy egyes, a vakcinák előállításához használt vírusokat két, még a hatvanas években abortált magzatból tenyésztett sejteken tenyésztettek ki, de a hatóságok szerint azóta egyetlen új emberi sejtet sem kellett felhasználni az oltások előállításához.

A bíróság végül elutasította keresetét, ami bölcs döntésnek bizonyult. Kunkel védettség híján természetesen megfertőződött, vagyis ha bejárhatna az iskolába, tovább is adhatta volna a bárányhimlőt. (Via BBC)