Egy berlini parkot olyannyira megszálltak a drogdílerek, hogy a fenntartó külön zónákat alakított ki nekik, hogy áruljanak ott

külföld
2019 május 09., 18:27
comments 308

A berlini Görlitzer Parkban évek óta problémát okoz, hogy tele van drogdílerekkel. A park a felkapott Kreuzberg negyedben fekszik, elég népszerű találkozási pont, a helyiek viszont már régóta arra panaszkodnak, hogy képtelenek gyerekkel vagy kutyákkal nyugodtan odajárni pihenni a dílerek miatt. A rendőrség többször is próbálta megtisztítani a környéket, mindhiába.

A parkmenedzser, Cengiz Demirci most fogta magát, és rózsaszín festékkel zónákat festett fel a parkban, mondván, hogy a dílerek ezentúl dolgozzanak ott, és akkor legalább nem fogják zavarni a helyieket sétálás közben, és elkerülhető lesz az is, hogy drogot áruló csoportok torlaszolják el a park bejáratát.

photo_camera Fotó: Paul Zinken/dpa Picture-Alliance/AFP

“Ez egy gyakorlatias megoldás, nem arról van szó, hogy legalizálnánk a drogot” - mondta Demirci egy helyi rádiónak. Hozzátette azt is, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha a dílerek engedélyt kapnának legálisan dolgozni. Demirci szerint a parkban működő drogdílerek egy nagy része menedékkérő, akik nem dolgozhatnak addig, amíg a menedékkérelmi eljárásuk folyamatban van. “Ha dolgoznának, 90 százalékuk azonnal abbahagyná a dílerkedést” - mondta a parkmenedzser.

A zónák felfestése ugyan nem a legjobb megoldás, de arra számít, hogy ettől biztonságosabbá válik a park, és talán a dílereket is távolabb tartja egymástól. Előfordult ugyanis, hogy összetűztek.

Egy berlini rendőrszakszervezet teljesen kiakadt a dílerek számára kialakított zónákon. “Azt kell biztosítani, hogy a park drog- és bűnmentes legyen. Ha integrálni akarják a bűnözőket a parkot használók közé, és azt akarják, hogy gyerekek mellett működjenek, akkor a pink zóna remek megoldás erre” - mondta Benjamin Jendro, a szakszervezet szóvivője.

A zónák miatt közleményt adott ki több politikus is, köztük a CDU-s Burkard Dregger, aki amúgy a német belügyminisztérium szóvivője. Azt írta, hogy Demirci ezzel illegális tevékenységet bátorít, és nyílt felhívást ad törvénytelenségre.

photo_camera Burkard Dregger Fotó: Paul Zinken/dpa Picture-Alliance/AFP

A pink zónák felfestésén a CSU egyik politikusa, Marlene Mortler is kiakadt. “Ha ez igaz, akkor azt jelzi, hogy az alkotmány állam kapitulált. Nem szabadna engedélyt adnunk a dílereknek az üzletelésre” - mondta.

Demirci-t a helyi önkormányzat alkalmazza, ők azt közölték, hogy a parknak először van saját menedzsere, Demirci feladata pedig a parkkal kapcsolatos problémák megoldása. Ezt a lépését viszont nem egyeztette a kerületi vezetéssel, ezért azt meg fogják tárgyalni az illetékes helyi bizottságok. (Guardian, Telegraph, Local)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.