Az NVB szerint sem szabad odaadni az MSZP elnökének a választói névjegyzéket

POLITIKA
2019 május 10., 18:45
comments 72

Elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti listavezetőjének kifogását, amelyben a választók névjegyzéki adatainak árával kapcsolatban nyújtott be. Az NVB szerint helyes a Nemzeti Választási Iroda (NVI) eddigi joggyakorlata, hogy a választáson a megválasztható képviselők számával arányos összeget kell befizetni a választók név- és lakcímadataiért.

Hogy miről szól ez a döntés, ahhoz érdemes visszamenni kicsit korábbi cikkünkhöz. Ebben felidéztük, hogy választások előtt minden induló megvásárolhatja az aktuális választói névjegyzéket, vagyis a választásra jogosult emberek nevét, címét, és születési dátumát. A választási eljárásról szóló törvény szerint a jelölteknek az aktuális minimálbérnek (idén 149 ezer forint) megfelelő összeget kell fizetniük a saját választókerületük névjegyzékéért. Ezt mint magánszemélyek kötelesek befizetni. A listát állító jelölő szervezeteknek viszont annyiszor kell kifizetniük a minimálbért, ahány mandátumot el lehet osztani az adott listáról egy adott választókerületben. Az EP-választáson Magyarországnak 21 hely jár, azaz a választáson induló pártoknak 3 millió 129 ezer forintért, a minimálbér 21-szereséért lehet megvásárolni az egész országra szóló névjegyzéket. 

Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd listavezetője az EP-választáson induló jelöltként szeretett volna hozzájutni a választók név- és lakcímadataihoz. A politikus azzal érvelt, hogy ő nem jelölőszervezetként, hanem a választáson induló jelöltként kéri az adatokat, és ezért 149 ezer forintot befizetett az NVI számlájára. Kérését az NVI elutasította, a politikus ezért kifogást nyújtott be az NVI ellen, arra hivatkozva, hogy az iroda magatartása sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét. 

Az NVB pénteki ülésén Pálffy Ilona, az NVI elnöke azt állította, hogy az MSZP a 2018-as országgyűlési választáson nem hivatkozott erre a jogértelmezésre és befizette a szükséges összeget. Az NVI elnöke elmondta azt is, a mostani EP-választáson a Fidesz és a Jobbik kérte ki a választók adatait és fizette be a több mint hárommillió forintot - írja az MTI. 

Az NVB 11:6 arányban a kifogást elutasította, arra hivatkozva, hogy az EP-választáson nem értelmezhető a névjegyzéki adatok jelölt általi felhasználása, a választáson kizárólag országos listák versengenek. Az NVB határozata nem jogerős, ellene három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

Információink szerint a szocialisták ezt meg is fogják tenni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.