Nem adták ki a választói névjegyzéket az MSZP elnökének, hiába fizette ki az árát

Választások előtt minden induló megvásárolhatja az aktuális választói névjegyzéket, vagyis a választásra jogosult emberek nevét, címét, és születési dátumát.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a jelölteknek az aktuális minimálbérnek (idén 149 ezer forint) megfelelő összeget kell fizetniük a saját választókerületük névjegyzékéért. Ezt mint magánszemélyek kötelesek befizetni. A listát állító jelölő szervezeteknek (általában pártoknak) viszont annyiszor kell kifizetniük a minimálbért, ahány mandátumot el lehet osztani az adott listáról egy adott választókerületben. Az EP-választáson Magyarországnak 21 hely jár, azaz a választáson induló pártoknak 3 millió 129 ezer forintért, a minimálbér 21-szereséért lehet megvásárolni az egész országra szóló névjegyzéket.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, és az MSZP - Párbeszéd listavezetője jelöltként kérte ki a névjegyzéket, és el is utalt a Nemzeti Választási Irodának 149 ezer forintot. Jogértelmezése szerint az egész ország a választókerületének tekinthető, hiszen az EP-választáson mindenki ugyanazokra a listákra szavaz Magyarországon. 

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke beszédet mond az MSZP kongresszusán, ahol a párt EP-listájáról és választási programjáról döntöttek a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. február 16-án.Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Tóth jogértelmezését megerősíti a választási eljárásról szóló törvényhez kiadott hivatalos kommentár, miszerint a névjegyzékek kiadásáról szóló részt úgy értelmezni, hogy "[a] jelölt (akár jelölő szervezet jelöltje, akár független jelölt, akár egyéni választókerületi, akár listán állított jelölt) azon választókerület szavazókörei választópolgárainak név- és lakcímadatait kaphatja meg, amelyben jelöltként nyilvántartásba vették." Vagyis a listás jelöltek is vehetnek magánszemélyként a névjegyzékből. A kommentárt Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke lektorálta. 

Éppen az általa vezetett iroda utasította azonban vissza Tóth vásárlási szándékát, mondván csak 3 millió 129 ezerért adják ki neki a névjegyzéket. Ez alapján jelöltek nem, csak jelölő szervezetek vehetnek belőle az NVI jogértelmezése alapján, azonban erről semmit sem ír a választási eljárásról szóló törvény.

Tóth kedden a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult, hogy vizsgálja felül az NVI elutasítását. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.