Nem adták ki a választói névjegyzéket az MSZP elnökének, hiába fizette ki az árát

POLITIKA
2019 május 08., 13:54
comments 84

Választások előtt minden induló megvásárolhatja az aktuális választói névjegyzéket, vagyis a választásra jogosult emberek nevét, címét, és születési dátumát.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a jelölteknek az aktuális minimálbérnek (idén 149 ezer forint) megfelelő összeget kell fizetniük a saját választókerületük névjegyzékéért. Ezt mint magánszemélyek kötelesek befizetni. A listát állító jelölő szervezeteknek (általában pártoknak) viszont annyiszor kell kifizetniük a minimálbért, ahány mandátumot el lehet osztani az adott listáról egy adott választókerületben. Az EP-választáson Magyarországnak 21 hely jár, azaz a választáson induló pártoknak 3 millió 129 ezer forintért, a minimálbér 21-szereséért lehet megvásárolni az egész országra szóló névjegyzéket.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, és az MSZP - Párbeszéd listavezetője jelöltként kérte ki a névjegyzéket, és el is utalt a Nemzeti Választási Irodának 149 ezer forintot. Jogértelmezése szerint az egész ország a választókerületének tekinthető, hiszen az EP-választáson mindenki ugyanazokra a listákra szavaz Magyarországon. 

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke beszédet mond az MSZP kongresszusán, ahol a párt EP-listájáról és választási programjáról döntöttek a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. február 16-án.
photo_camera Tóth Bertalan, az MSZP elnöke beszédet mond az MSZP kongresszusán, ahol a párt EP-listájáról és választási programjáról döntöttek a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. február 16-án. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Tóth jogértelmezését megerősíti a választási eljárásról szóló törvényhez kiadott hivatalos kommentár, miszerint a névjegyzékek kiadásáról szóló részt úgy értelmezni, hogy "[a] jelölt (akár jelölő szervezet jelöltje, akár független jelölt, akár egyéni választókerületi, akár listán állított jelölt) azon választókerület szavazókörei választópolgárainak név- és lakcímadatait kaphatja meg, amelyben jelöltként nyilvántartásba vették." Vagyis a listás jelöltek is vehetnek magánszemélyként a névjegyzékből. A kommentárt Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke lektorálta. 

Éppen az általa vezetett iroda utasította azonban vissza Tóth vásárlási szándékát, mondván csak 3 millió 129 ezerért adják ki neki a névjegyzéket. Ez alapján jelöltek nem, csak jelölő szervezetek vehetnek belőle az NVI jogértelmezése alapján, azonban erről semmit sem ír a választási eljárásról szóló törvény.

Tóth kedden a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult, hogy vizsgálja felül az NVI elutasítását. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.