Chelsea Manninget kiengedték a börtönből

Szabadlábra helyezték csütörtökön Chelsea Manninget, az amerikai hírszerzés egykori elemzőjét, aki közel két hónapot töltött börtönben, amiért megtagadta a tanúskodást a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója, Julian Assange ügyében folyó vizsgálatban.

Chelsea Manning egy montreáli konferenciánFotó: LARS HAGBERG/AFP

A 31 éves Chelsea Manninget március 8-án vették őrizetbe. Akkoriban Claude Hilton, az alexandriai törvényszék bírája azt mondta, hogy mindaddig őrizetben marad, amíg nem változtatja meg a döntését, illetve fel nem oszlatják a vádesküdtszéket. 

A vádesküdtszék mandátuma azóta lejárt, és a CNN szerint Manningnek jövő csütörtökön már egy másik esküdtszék előtt kell majd tanúskodnia. Ha ezt ismét elutasítja, másodszor is börtönbe kerülhet a bírói intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt. Ügyvédei azonban azt mondják, hogy Manning a továbbiakban sem fog válaszolni a vádesküdtszék kérdéseire, mi több, ezt sosem fogja megtenni.

Manning hétfőn elküldte a bíróságnak a nyolcoldalas állásfoglalását, amelyben hangsúlyozta, hogy szóba se jöhet az együttműködés a vádesküdtszékkel, mert ha ezt megtenné, sutba dobná elveit, vívmányait, azt, amiért áldozatokat hozott, és lerombolná saját tekintélyét, amelyre évtizedek alatt tett szert.

Manning korábban már hét évet töltött börtönben mögött, mert 2010-ben több mint 700 ezer, az iraki és az afganisztáni háborúval kapcsolatos bizalmas dokumentumot, közöttük 250 ezer diplomáciai táviratot adott át a WikiLeaks-nek, jelentős zavart keltve az Egyesült Államokban. Összesen hét évet töltött le a rá kirótt 35-ből, amikor Barack Obama akkori elnök kegyelemben részesítette. (BBC/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.