Veszettségben meghalt egy norvég nő, aki magához vett egy kölyökkutyát a Fülöp-szigeteki nyaraláson

2019 május 10., péntek 17:15
223

Veszettségben meghalt egy norvég nő, akit februári Fülöp-szigeteki nyaralásán megharapott egy kóbor kölyökkutya.

A 24 éves kórházi dolgozó az út szélén találta a kutyát, és magával vitte üdülőhelyükre, ahol etette és gyakran játszott vele. A kóbor kutya minden bizonnyal megfertőzte őt, amikor egyszer megharapta. A nő az után esett ágynak, hogy visszatért Norvégiába, és hétfőn halt meg abban a kórházban, ahol korábban dolgozott. 

Az elhunyt nő, Birgitte Kallestad Fotó: Birgitte Kallestad

A veszettséget lehet gyógyítani, de ha kezeletlen marad, életveszélyes fertőzést okoz az agyban és az immunrendszerben. Norvégiában több mint száz év után ez az első elhalálozás veszettség okozta fertőzés miatt. A betegség azonban évente mintegy 60 ezer ember halálát okozza, főként Ázsiában és Afrikában az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. 

Norvégiában nem kötelező a veszettség elleni oltás azoknak, akik veszettséggel veszélyeztetett térségekbe, köztük a Fülöp-szigetekre utaznak. A norvég nő családja most felszólította az illetékeseket, hogy változtassák meg a vonatkozó jogszabályokat. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt