Külön törvényt hozott a francia parlament a Notre Dame helyreállítására

külföld
2019 május 11., 05:42
comments 105

A francia parlament alsóháza szombatra virradóra elfogadta az egy hónappal ezelőtti tűzvészben megrongálódott Notre-Dame felújításáról szóló törvényt. A törvény többek között 

  • adókedvezményt biztosít azoknak, akik pénzügyi segítséget nyújtanak a székesegyház felújításához;
  • megkönnyíti a helyreállítási munkálatokhoz szükséges döntések meghozatalát;
  • egyszerűbbé teszi közbeszerzés eljárások lebonyolítását. 
  • Különbizottság alakul a költségek felügyeletére is. 

A képviselőház 13 órás vita után fogadta el a jogszabályt, amelyről május 27-én szavaznia kell még a szenátusnak is. A tűzeset után Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy a templomot 5 éven belül újjá kell építeni, vagyis a 2024-es párizsi olimpiára elvileg már látogatható lesz. 

Azonban a gyors felújításhoz a el kellett törölni néhány olyan bürokratikus szabályt, amit pont az épület védelmére alkottak meg, ez pedig nagy vitákat váltott ki.  

photo_camera Fotó: MUSTAFA YALCIN/Anadolu Agency

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, és csak másnap reggel sikerült teljesen eloltani a tüzet. A katedrális tetőszerkezete gyakorlatilag teljesen leégett, leomlott a kúp alakú huszártorony is. Az előzetes vizsgálatok szerint a tűz az épület felső részében folyó felújítási munkálatok közben keletkezett.

A francia kulturális minisztérium által a magánemberek és vállalatok adományának fogadására kijelölt négy hivatalos szervezet több mint 400 millió eurót (127,7 milliárd forintot) gyűjtött össze a Notre-Dame helyreállításához. De becslések szerint a teljes összeg elérheti az egymilliárd eurót (319,2 milliárd forint) is. Ekkora összeget korábban sohasem sikerült összegyűjteni adománygyűjtéssel Franciaországban. Mivel a felújítási összeget 600-700 millió euróra becsülik, ezért felvetődött, hogy a maradék pénzt más templomok felújítására fordítanák. (AFP/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.