Salvini több ezer euróra büntetné azokat a hajókat, amik embereket mentenek a Földközi-tengeren

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Matteo Salvini olasz belügyminiszter nagy összegű pénzbüntetéssel sújtaná a vízbe esett bevándorlókat mentő hajók tulajdonosait.

Szombati olasz sajtóértesülések szerint Salvini az olasz parlament által tavaly decemberben jóváhagyott biztonsági intézkedéscsomagot erőteljesen szigorítaná. A belügyminiszter által javasolt új intézkedések azokat a magánkézben lévő hajókat sújtanák rendkívül szigorú büntetéssel, amelyek a Földközi-tengeren bevándorlókat vesznek fel a fedélzetükre.

Elképzelése szerint a hajók üzemeltetői a fedélzetükre vett, minden egyes ember után 3500-5000 euró pénzbüntetést fizetnének. Ha egy hajó olasz zászló alatt hajózva teszi ezt, az üzemeltetőtől egy évre megvonnák a működési engedélyt.

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Ezen kívül a Salvini  belügyminisztériuma arra törekszik, hogy a közbiztonságra hivatkozva tranzittilalmat léptethessen életbe az olasz nemzeti vizeket használni kívánó hajók számára. A tilalom elrendelése jelenleg még a közlekedési minisztérium hatáskörébe tartozik. 

Bár Orbán Viktor nemrég egy interjúban azt bizonygatta, hogy tulajdonképpen Salvini emberségesebben bánik a menekültekkel, mint a pápa, azért érdemes hozzátenni, hogy a Líbia felől tengeren érkező menekültek számát ugyanis nem Salvini csökkentette, hanem az EU.

2017 nyarán 47 millió, 2018 decemberében pedig további 45 millió eurót, azaz összesen körülbelül 30 milliárd forintot költött az EU az úgynevezett Líbiai Parti Őrségre, hogy ne engedje a tengerre a menekülteket. Az érkezők száma a program beindítása óta évről évre csökken. Salvini egy évvel a program elindítása után lett olasz belügyminiszter. (MTI/APA) 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.