Salvini több ezer euróra büntetné azokat a hajókat, amik embereket mentenek a Földközi-tengeren

külföld
2019 május 11., 11:42
comments 180

Matteo Salvini olasz belügyminiszter nagy összegű pénzbüntetéssel sújtaná a vízbe esett bevándorlókat mentő hajók tulajdonosait.

Szombati olasz sajtóértesülések szerint Salvini az olasz parlament által tavaly decemberben jóváhagyott biztonsági intézkedéscsomagot erőteljesen szigorítaná. A belügyminiszter által javasolt új intézkedések azokat a magánkézben lévő hajókat sújtanák rendkívül szigorú büntetéssel, amelyek a Földközi-tengeren bevándorlókat vesznek fel a fedélzetükre.

Elképzelése szerint a hajók üzemeltetői a fedélzetükre vett, minden egyes ember után 3500-5000 euró pénzbüntetést fizetnének. Ha egy hajó olasz zászló alatt hajózva teszi ezt, az üzemeltetőtől egy évre megvonnák a működési engedélyt.

photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Ezen kívül a Salvini  belügyminisztériuma arra törekszik, hogy a közbiztonságra hivatkozva tranzittilalmat léptethessen életbe az olasz nemzeti vizeket használni kívánó hajók számára. A tilalom elrendelése jelenleg még a közlekedési minisztérium hatáskörébe tartozik. 

Bár Orbán Viktor nemrég egy interjúban azt bizonygatta, hogy tulajdonképpen Salvini emberségesebben bánik a menekültekkel, mint a pápa, azért érdemes hozzátenni, hogy a Líbia felől tengeren érkező menekültek számát ugyanis nem Salvini csökkentette, hanem az EU.

2017 nyarán 47 millió, 2018 decemberében pedig további 45 millió eurót, azaz összesen körülbelül 30 milliárd forintot költött az EU az úgynevezett Líbiai Parti Őrségre, hogy ne engedje a tengerre a menekülteket. Az érkezők száma a program beindítása óta évről évre csökken. Salvini egy évvel a program elindítása után lett olasz belügyminiszter. (MTI/APA) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.