300 jak veszett éhen a Himalájában

Háromszáz jak veszett oda India északnyugati, Sikkim nevű tartományában, derült ki pénteken, miután a tavaszi idő miatti olvadás után sikerült elérni azt a területet, ahol az állatokat decemberben kényszerűen otthagyták.

A jakok az időjárás miatt rekedtek fent a hegyekben még decemberben, később helikopterből ledobott élelemmel próbálták őket etetni, de az időjárás ezt sem engedte. A mentőalakulatoknak csak most sikerült elérniük a Mukuthang -völgyet, ahol háromszáz állat tetemét találták meg, az állatok éhenhaltak. Ötven állat továbbra is elzárva van, őket próbálják még megmenteni. 

A hagyományos rideg jaktartással együtt jár, hogy az állatok egy része télen elpusztul, a BBC beszámolója szerint évente 10-15 jak veszti életét, most több százan vesztek éhen. 

A falusiak családonként három jak után kapnak az indiai államtól kárpótlást, állatonként kb. 470 dollárnyi (137 ezer forintnyi) összeget. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.