Higannyal próbálhatták megmérgezni a volt román minisztert

A maszol.ro nyomán a 24.hu ír arról, hogy a román szociáldemokraták és a román parlament elnöke, Liviu Dragnea volt belügyminiszter vasárnap egy tévéműsorban azt mondta, tavaly ismeretlenek megpróbálták megmérgezni Doina Pană akkor még hivatalban lévő erdőügyi minisztert.  

Fotó: Adriana Doina Pana FB

Dragnea elmondása szerint maga Pană mutatta meg neki az orvosi vizsgálat eredményeit, ami higanymérgezést mutatott ki a 61 éves politikusnál. A legbátrabb miniszternek nevezte  Pană-t, aki szerinte azért lehetett támadás áldozata, mert rengeteg érdeket sértett lelkiismeretes munkájával, amit az illegális fakitermelés ellen folytatott.  

Dragnea szerint érthetetlen, hogy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság miért nem lép az ügyben a temérdek bizonyíték dacára az ügyben. A maszol.ro szerint végül emberölési kísérlet és szervezett bűnözői csoport létrehozásának gyanúja miatt indult eljárás indult, de csak miután Pană panaszt tett az eset miatt.

Pană-t az eset után súlyos szívproblémákkal kezelték, de a gyógyszeres kúra nyomán állapota egyre rosszabbra fordult, ekkor végeztek rajta toxikológiai vizsgálatot, ami kimutatt a higanyt a szervezetében. Emiatt januárban a miniszter végül lemondott posztjáról, igaz Klaus Johannis elnök azt csak később fogadta el lemondását.

Az áldozat nem tudta megnevezni, ki állhatott az ügy hátterében, de tény, hogy munkája során sok érdeket sértett, mivel miniszersége idején az illegálisan kitermelt fa mennyisége 8 millió köbméterről 0,4 millióra csökkent.  (24.hu via maszol.ro)