Íme az ország legszebb tehene: Göndör

Fotó: Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok / Molnár Zsolt

A  XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, mint az  Országos Mezőgazdasági Élelmiszeripari Kiállítás társrendezvényén ebben az évben is megválasztották az év legszebb haszonállatát. 

2019 győztese:  egy Biharnagybajomról érkező holstein-fríz, Göndör, aki a rendezvény közleménye szerint 

mindenben megfelelt a zsűri kívánalmainak.Göndör gazdája, a Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt. részéről  Madar László szarvasmarhaágazat-vezető pénznyereményt és több díjnyertes bika örökítőanyagát nyert. 

Fotó: Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok / Molnár Zsolt

Fotó: Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok / Molnár Zsolt

Ha esetleg a képek nem szolgálnának elég bizonyítékul, a főszervező Fekete Balázs részletesen is megindokolta Göndör győzelmét: 

„Ez a tehén mutatta azokat a jegyeket, amik a nagy tejtermeléshez szükségesek, amiket a tenyésztők keresnek a teheneikben és amiért a legjobb javító hatású bikák spermáit használják. A nagy tejtermeléshez fontos ugyanis, hogy jó tőgyszerkezete legyen a tehénnek, korrekt lábszerkezete és aránylag nagy és mély mellkasa, a belső szervek minél jobb működése érdekében.” 

A rendezvényen a sertés-, baromfi-, szarvasmarha-, juh-, kecske-, nyúl- és lótenyésztők is felvonultatták legszebb állataikat, amelyek közül a zsűri több kategóriagyőztest is hirdetett.