Terroristák nyitottak tüzet egy Burkina Faso-i katolikus templomban, hatan meghaltak

Legalább hatan meghaltak Burkina Fasóban, ahol fegyveresek tüzet nyitottak egy keresztény templom látogatóira, majd lángba borították az épületet. Dablo város egyik templomában épp reggeli misét tartottak, amikor a nagyjából húsz fős terroristaalakulat körbevette az épületet. 

Amikor az imádkozó tömeg tagjai menekülni próbáltak, a támadók lövéseket adtak le rájuk. Ezután felgyújtották az épületet, ahogy egy közeli boltot, és két személygépkocsit is. 

A kormány közleménye szerint egyértelműen vallási indíttatású, a keresztény közösségek elleni támadás történt. Néhány héten belül ez a második támadás az országban, amely a keresztény közösséget éri: április végén öten haltak meg, miután fegyveresek lövöldöztek Silgadzsi város egyik protestáns templomában. 

Mindkét támadás az ország északi részén történt, ahol egyre nagyobb a befolyása a Maliban és Burkina Fasóban aktív iszlamista Ansarul militáns alakulatnak, és a szaharai Iszlám Állam terrorszervezetnek, és ahol a dzsihádista csoportok egyre több támadást hajtanak végre az elmúlt időben. 

A dzsihádista erőszak 2015 óta sújtja különösen az országot, amely lakosságának több mint fele muszlim, de a keresztények - többnyire katolikus - is nagy számban lakják (30 százalék). 

Angela Merkel német kancellár hó elején járt az afrikai országban nyugat-afrikai utazásai során. 20 millió eurós pénzügyi segítséget és a terrorizmus elleni harc támogatását ígérte a helyieknek és az ország elnökének, Roch Marc Christian Kabore-nak. (dw.com)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.