Terroristák nyitottak tüzet egy Burkina Faso-i katolikus templomban, hatan meghaltak

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Legalább hatan meghaltak Burkina Fasóban, ahol fegyveresek tüzet nyitottak egy keresztény templom látogatóira, majd lángba borították az épületet. Dablo város egyik templomában épp reggeli misét tartottak, amikor a nagyjából húsz fős terroristaalakulat körbevette az épületet. 

Amikor az imádkozó tömeg tagjai menekülni próbáltak, a támadók lövéseket adtak le rájuk. Ezután felgyújtották az épületet, ahogy egy közeli boltot, és két személygépkocsit is. 

A kormány közleménye szerint egyértelműen vallási indíttatású, a keresztény közösségek elleni támadás történt. Néhány héten belül ez a második támadás az országban, amely a keresztény közösséget éri: április végén öten haltak meg, miután fegyveresek lövöldöztek Silgadzsi város egyik protestáns templomában. 

Mindkét támadás az ország északi részén történt, ahol egyre nagyobb a befolyása a Maliban és Burkina Fasóban aktív iszlamista Ansarul militáns alakulatnak, és a szaharai Iszlám Állam terrorszervezetnek, és ahol a dzsihádista csoportok egyre több támadást hajtanak végre az elmúlt időben. 

A dzsihádista erőszak 2015 óta sújtja különösen az országot, amely lakosságának több mint fele muszlim, de a keresztények - többnyire katolikus - is nagy számban lakják (30 százalék). 

Angela Merkel német kancellár hó elején járt az afrikai országban nyugat-afrikai utazásai során. 20 millió eurós pénzügyi segítséget és a terrorizmus elleni harc támogatását ígérte a helyieknek és az ország elnökének, Roch Marc Christian Kabore-nak. (dw.com)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.