Terroristák nyitottak tüzet egy Burkina Faso-i katolikus templomban, hatan meghaltak

külföld
2019 május 13., 07:43
comments 24

Legalább hatan meghaltak Burkina Fasóban, ahol fegyveresek tüzet nyitottak egy keresztény templom látogatóira, majd lángba borították az épületet. Dablo város egyik templomában épp reggeli misét tartottak, amikor a nagyjából húsz fős terroristaalakulat körbevette az épületet. 

Amikor az imádkozó tömeg tagjai menekülni próbáltak, a támadók lövéseket adtak le rájuk. Ezután felgyújtották az épületet, ahogy egy közeli boltot, és két személygépkocsit is. 

A kormány közleménye szerint egyértelműen vallási indíttatású, a keresztény közösségek elleni támadás történt. Néhány héten belül ez a második támadás az országban, amely a keresztény közösséget éri: április végén öten haltak meg, miután fegyveresek lövöldöztek Silgadzsi város egyik protestáns templomában. 

Mindkét támadás az ország északi részén történt, ahol egyre nagyobb a befolyása a Maliban és Burkina Fasóban aktív iszlamista Ansarul militáns alakulatnak, és a szaharai Iszlám Állam terrorszervezetnek, és ahol a dzsihádista csoportok egyre több támadást hajtanak végre az elmúlt időben. 

A dzsihádista erőszak 2015 óta sújtja különösen az országot, amely lakosságának több mint fele muszlim, de a keresztények - többnyire katolikus - is nagy számban lakják (30 százalék). 

Angela Merkel német kancellár hó elején járt az afrikai országban nyugat-afrikai utazásai során. 20 millió eurós pénzügyi segítséget és a terrorizmus elleni harc támogatását ígérte a helyieknek és az ország elnökének, Roch Marc Christian Kabore-nak. (dw.com)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt