A Monsantónak 2 milliárd dolláros kártérítést kell fizetnie egy házaspárnak

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Kétmilliárd dollár kártérítést ítélt meg egy kaliforniai törvényszék helyi idő szerint hétfőn egy házaspárnak, aminek a tagjai, Alva és Alberta Pilliod rákbetegséget kaptak a Monsanto vegyipari cég által gyártott egyik gyomirtótól. A felpereseknek fejenként 1-1 milliárd dollár kártérítésre, illetve még 55 millió dollár egyéb kártérítésre kötelezték a német Bayer tulajdonában álló céget.

Ez a harmadik alkalom, hogy a Roundup nevű gyomirtó rákkeltő hatása miatt jelentősebb összegű kárterítés megfizetésére kötelezik a német vegyipari óriáscéget. Két korábbi bírósági döntés 80-80 millió dollárt ítélt meg a felpereseknek.

Bár az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) áprilisban úgy ítélte meg, hogy a Roundup gyomirtóban található glifozát nem minősül rákkeltő anyagnak, a kaliforniai egészségügyi hatóságok nem értettek egyet a szövetségi hivatallal.

A Roundup egy francia boltban 2017. november 28-án.Fotó: Denis Thaust/Citizenside

A Bayer – ami időközben felvásárolta a Monsantót – közölte: csalódott az esküdtszék döntése miatt, és fellebbezni fog a határozat ellen, mondván, az nincs összhangban az EPA értékelésével.

Az EPA szerint a helyesen használt glifozátot tartalmazó termékek biztonságosak, és a glifozát nem rákkeltő, ez a megállapítás 40 évnyi széles körű kutatómunka eredménye – közölte a német vegyipari vállalat. A cég közölte: mélységesen együttérez a felperesekkel, de a megbetegedett panaszosoknak olyan, már korábban is fennálló egészségügyi problémáik voltak, amik eleve jelentősen növelik a non-Hodgkin limfóma kockázatát.

A Monsanto ellen több ezer rákos beteg indított pert arra hivatkozva, hogy a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség 2015-ben megállapította: a glifozát valószínűleg rákkeltő hatású.

A bírósági eljárások során a Bayer részben azzal érvelt, hogy a Monsanto, amit 2018-ban vásárolt fel, korábban nem tudott az anyag esetleges egészségkárosító hatásáról. (MTI/Guardian)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.