A Monsantónak 2 milliárd dolláros kártérítést kell fizetnie egy házaspárnak

mezőgazdaság
2019 május 14., 11:17
comments 129

Kétmilliárd dollár kártérítést ítélt meg egy kaliforniai törvényszék helyi idő szerint hétfőn egy házaspárnak, aminek a tagjai, Alva és Alberta Pilliod rákbetegséget kaptak a Monsanto vegyipari cég által gyártott egyik gyomirtótól. A felpereseknek fejenként 1-1 milliárd dollár kártérítésre, illetve még 55 millió dollár egyéb kártérítésre kötelezték a német Bayer tulajdonában álló céget.

Ez a harmadik alkalom, hogy a Roundup nevű gyomirtó rákkeltő hatása miatt jelentősebb összegű kárterítés megfizetésére kötelezik a német vegyipari óriáscéget. Két korábbi bírósági döntés 80-80 millió dollárt ítélt meg a felpereseknek.

Bár az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) áprilisban úgy ítélte meg, hogy a Roundup gyomirtóban található glifozát nem minősül rákkeltő anyagnak, a kaliforniai egészségügyi hatóságok nem értettek egyet a szövetségi hivatallal.

A Roundup egy francia boltban 2017. november 28-án.
photo_camera A Roundup egy francia boltban 2017. november 28-án. Fotó: Denis Thaust/Citizenside

A Bayer – ami időközben felvásárolta a Monsantót – közölte: csalódott az esküdtszék döntése miatt, és fellebbezni fog a határozat ellen, mondván, az nincs összhangban az EPA értékelésével.

Az EPA szerint a helyesen használt glifozátot tartalmazó termékek biztonságosak, és a glifozát nem rákkeltő, ez a megállapítás 40 évnyi széles körű kutatómunka eredménye – közölte a német vegyipari vállalat. A cég közölte: mélységesen együttérez a felperesekkel, de a megbetegedett panaszosoknak olyan, már korábban is fennálló egészségügyi problémáik voltak, amik eleve jelentősen növelik a non-Hodgkin limfóma kockázatát.

A Monsanto ellen több ezer rákos beteg indított pert arra hivatkozva, hogy a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség 2015-ben megállapította: a glifozát valószínűleg rákkeltő hatású.

A bírósági eljárások során a Bayer részben azzal érvelt, hogy a Monsanto, amit 2018-ban vásárolt fel, korábban nem tudott az anyag esetleges egészségkárosító hatásáról. (MTI/Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.