Trump még 1,6 milliárd dollárt kér a kongresszustól a holdutazási programra

2019 május 14., kedd 6:29
104

Donald Trump elnök az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA jövő évi költségvetésének megemelését kérte a kongresszustól, hogy az USA minél előbb újra embert tudjon küldeni a Holdra.

Trump a Twitteren jelentette be, hogy 1,6 milliárd dollárral szeretné növelni a NASA költségvetését. Ezzel a kiegészítő támogatással együtt a NASA 2020-ban 22,6 milliárd dollárból gazdálkodhatna. Trump azt ígérte:

„Elnökségem alatt helyreállítjuk a NASA nagyságát, és visszatérünk a Holdra, majd eljutunk a Marsra is.”

Mike Pence alelnök két hónapja arról beszélt, hogy 4 évvel lerövidítenék annak tervnek a megvalósítását, hogy újra amerikai űrhajósokat juttassanak el a Holdra.

Azóta, hogy az Apollo 17 misszióban 1972 decemberében Eugene Cernan asztronauta a Holdra lépett, nem járt amerikai űrhajós az égitesten. A NASA eredeti terve az volt, hogy az asztronautáival 2028-ig térne vissza a Holdra, és előkészületeként 2024-ig személyzet nélküli űrjárművet küld oda.

A program felgyorsítása várhatóan több 10 milliárd dollárba fog kerülni. Jim Bridenstine, a NASA igazgatója az űrkutatási hivatal költségvetésének tervezett megemeléséről azt mondta: „bizalmi előlegnek” tekinti azt a Fehér Ház részéről.

„Az a célunk, hogy megvalósítsunk egy olyan programot, ami a lehető leghamarabb ismét a Holdra juttat amerikai űrhajósokat” – mondta Bridenstine újságírónak hétfő este. „A következő években ehhez kiegészítő juttatásokra lesz szükségünk. Ez [a mostani 1,6 milliárd dollár] megfelelő összeg arra, hogy nagy erővel útjára indítsuk a programot” – mondta.

Csakhogy a Quartz azt írja, hogy nem biztos, hogy a kongresszus odaadja a szükséges pénzt, ugyanis a kormány javaslata szerint a szegény főiskolai hallgatóknak járó Pell-támogatásokhoz biztosított, fel nem használt forrást kérnék vissza hozzá. Egy költségvetéssel foglalkozó tisztviselő az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, ez nem érintené a mostani ösztöndíjasokat, de a forráskivonás az elszálló diákhitelek idején letörheti a holdutazási ambíciókat.

Februárban a NASA igazgatója arról beszélt, hogy az USA tartós holdprogramot tervez, olyat, amiben rendszeresen jönnek-mennek majd az embert szállító űrhajók. Gateway néven 2026-ig egy kisebb űrállomást létesítenének egy Hold körüli pályán, egyfajta pihenőhelyet, „feltételes megállót” az úton lévő űrhajósoknak, de a Nemzetközi Űrállomástól (ISS) eltérően ezen nem lenne állandó személyzet. (MTI/Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt