Az USA kivonja nem létfontosságú alkalmazottjait iraki külképviseleteiről

külföld
2019 május 15., 10:41
comments 63

Az Irán támogatta csoportok fenyegetésére hivatkozva az amerikai külügyminisztérium hazarendelte bagdadi nagykövetségéről a nem létfontosságú alkalmazottjait, jelentette a Reuters. Az amerikai kormányzat, illetve annak egy apró része már bő egy hete állítja, hogy "megbízható hírszerzési információk" szerint azonnali és komoly fenyegetés érte az amerikai érdekeltségeket a térségben.

Ezt John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója állította, aki amúgy évtizedek óta azért küzd, hogy az Egyesült Államok rohanja le Iránt. Az értesülése az amerikai sajtóhírek szerint izraeli titkosszolgálati forrásokból származhat. Hogy mennyire lehet ez hiteles? Az izraeli és az amerikai titkosszolgálatok között komoly intézményi kapcsolatok vannak, a hírszerzési értesüléseket normálisan egymással kéne megosztaniuk. Az, hogy ezt az információt a hivatalos csatornákat megkerülve közvetlenül Boltonnak juttatták el, inkább azt valószínűsíti, hogy az amerikai hírszerzésen fennakadt volna, Boltonnak viszont kevésbé lehetnek vele szemben fenntartásai, hiszen remekül szolgálja nem titkolt célját, egy Iránnal szembeni katonai akció elérését.

És bár az amerikai hadsereg kedden megerősítette, hogy vannak aggályok egy azonnali fenyegetés miatt, a szövetséges brit hadsereg egyik vezetője komoly kétségeit fejezte ki ezzel kapcsolatban.

Így a mai döntés is inkább tűnik kommunikációs műveletnek, különös tekintettel arra, hogy a New York Times értesülései szerint Bolton az "értesüléseire" hivatkozva már új haditerveket is rendelt Irán ellen, ezek közül a legvadabb 120 ezer amerikai katonát vezényelne a térségbe - kb. annyit, amennyivel 2003-ban lerohanták Irakot. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.