San Francisco megtiltotta, hogy a hatóságok arcfelismerő szoftvereket használjanak

A San Franciscó-i városi tanács betiltotta az arcfelismerő szoftverek használatát a helyi hatóságoknak, városi cégeknek. A döntés értelmében nem használhatnak ilyen rendszereket a városi tömegközlekedésben, sem a rendőrségnél.

A rendelet értelmében továbbá a jövőben bármilyen, a polgárok megfigyelését lehetővé tevő technológia bevezetését engedélyeztetni kell a városvezetésnél.

A rendelet ellenzői szerint ezzel a polgárok biztonságát veszélyeztetik. A tiltás támogatói szerint épp ellenkezőleg, valójában indokolatlan hatósági zaklatástól védik a polgárokat, tekintettel a technológia kiforratlanságára. Mint azt a technológiai hírek iránt érdeklődők már olvashatták, az arcfelismerő rendszerek korántsem hibátlanok. Ha valakinek a fehérnél akár csak egy árnyalattal is sötétebb a bőrszíne, a szoftverek vagy tévesen, vagy egyáltalán nem azonosítják. Ugyanígy nehezen birkóznak meg ezek a rendszerek azzal a nem éppen ritka dologgal, ha valaki nő.

Vagyis az arcfelismerő rendszerek bizonyíthatóan hátrányt okoznak bizonyos társadalmi szegmenseknek, akik a rendszer hiányosságai miatt eshetnek indokolatlan hatósági zaklatás áldozatául.

"Ezzel a döntéssel San Francisco világossá tette, hogy az arcfelismerő megfigyelési technológia összeegyeztethetetlen az egészséges demokráciával. Ahogy azt is, hogy a polgároknak szavuk lehet a high-tech megfigyeléssel kapcsolatos döntésekben" - nyilatkozta Matt Cagle, az ACLU észak-kaliforniai szervezetétől. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.