San Francisco megtiltotta, hogy a hatóságok arcfelismerő szoftvereket használjanak

2019 május 15., szerda 5:59
74

A San Franciscó-i városi tanács betiltotta az arcfelismerő szoftverek használatát a helyi hatóságoknak, városi cégeknek. A döntés értelmében nem használhatnak ilyen rendszereket a városi tömegközlekedésben, sem a rendőrségnél.

A rendelet értelmében továbbá a jövőben bármilyen, a polgárok megfigyelését lehetővé tevő technológia bevezetését engedélyeztetni kell a városvezetésnél.

A rendelet ellenzői szerint ezzel a polgárok biztonságát veszélyeztetik. A tiltás támogatói szerint épp ellenkezőleg, valójában indokolatlan hatósági zaklatástól védik a polgárokat, tekintettel a technológia kiforratlanságára. Mint azt a technológiai hírek iránt érdeklődők már olvashatták, az arcfelismerő rendszerek korántsem hibátlanok. Ha valakinek a fehérnél akár csak egy árnyalattal is sötétebb a bőrszíne, a szoftverek vagy tévesen, vagy egyáltalán nem azonosítják. Ugyanígy nehezen birkóznak meg ezek a rendszerek azzal a nem éppen ritka dologgal, ha valaki nő.

Vagyis az arcfelismerő rendszerek bizonyíthatóan hátrányt okoznak bizonyos társadalmi szegmenseknek, akik a rendszer hiányosságai miatt eshetnek indokolatlan hatósági zaklatás áldozatául.

"Ezzel a döntéssel San Francisco világossá tette, hogy az arcfelismerő megfigyelési technológia összeegyeztethetetlen az egészséges demokráciával. Ahogy azt is, hogy a polgároknak szavuk lehet a high-tech megfigyeléssel kapcsolatos döntésekben" - nyilatkozta Matt Cagle, az ACLU észak-kaliforniai szervezetétől. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt