A Pentagon fizette volna a tálib vezetők utazási költségeit Katarba

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Kongresszusi források szerint a Pentagon megpróbálta az amerikai költségvetésből állni a béketárgyalásokra érkező tálib delegáció költségtérítését, de a BBC cikke szerint a védelmi minisztérium kérését, hogy a tálibok ellátását térítsék meg, elutasította az illetékes bizottság, mivel ez terroristaszervezet illegális finanszírozásának minősült volna. 

Az esetről egy demokrata képviselő szóvivője beszélt a brit közszolgálati médiának. A Pentagon egyelőre nem kommentálta az értesülést. 

Amerikai-tálib tárgyalás Dohában 2019 februárjábanFotó: STRINGER/AFP

2018 októbere óta az amerikai kormány hat alkalommal ült tárgyalóasztalhoz a tálibokkal Dohában, Katar fővárosában. A benyújtott költségtérítés alapján a szállás, az étkezések és az utazás költségeit fizette volna ki az amerikai fél a táliboknak. 

Szerdán aztán a Képviselőház védelmi bizottsága úgy hagyta jóvá a 690 milliárd dolláros (!) védelmi költségvetést, hogy abban direkt kikötötték, nem lehet belőle a táliboknak juttatni olyan találkozókra, melyeken nem vettek részt az afgán kormány képviselői is, illetve melyen megtiltották nők részvételét. 

A költségtérítést elsőnek kiszúró, a kormányzati költéseket figyelő civil szervezet vezetője, Steve Ellis pedig arról beszélt a sajtónak, olyan volt ez az egész, mintha az élet utánozná az ismert viccoldal, az Onion híreit. 

A tálibokkal folytatott tárgyalások célja az amerikaiak számára, hogy elhagyhassák végre az országot, maguk mögött hagyva történelmük leghosszabb háborúját. A tárgyalások során állítólag a fő hangsúly az amerikai csapatok biztonságos kivonásának mikéntjén, illetve azon van, hogy a tálib felkelők garantálják, hogy nem biztosítanak teret külföldi milíciáknak. 

A tálibok ugyanakkor, akik a jelenlegi afgán kormányt amerikai bábkormánynak tekintik, addig nem hajlandóak fegyverszünetet kötni, amíg az összes külföldi katonát ki nem vonják az országból.  

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.