A Pentagon fizette volna a tálib vezetők utazási költségeit Katarba

Kongresszusi források szerint a Pentagon megpróbálta az amerikai költségvetésből állni a béketárgyalásokra érkező tálib delegáció költségtérítését, de a BBC cikke szerint a védelmi minisztérium kérését, hogy a tálibok ellátását térítsék meg, elutasította az illetékes bizottság, mivel ez terroristaszervezet illegális finanszírozásának minősült volna. 

Az esetről egy demokrata képviselő szóvivője beszélt a brit közszolgálati médiának. A Pentagon egyelőre nem kommentálta az értesülést. 

Amerikai-tálib tárgyalás Dohában 2019 februárjábanFotó: STRINGER/AFP

2018 októbere óta az amerikai kormány hat alkalommal ült tárgyalóasztalhoz a tálibokkal Dohában, Katar fővárosában. A benyújtott költségtérítés alapján a szállás, az étkezések és az utazás költségeit fizette volna ki az amerikai fél a táliboknak. 

Szerdán aztán a Képviselőház védelmi bizottsága úgy hagyta jóvá a 690 milliárd dolláros (!) védelmi költségvetést, hogy abban direkt kikötötték, nem lehet belőle a táliboknak juttatni olyan találkozókra, melyeken nem vettek részt az afgán kormány képviselői is, illetve melyen megtiltották nők részvételét. 

A költségtérítést elsőnek kiszúró, a kormányzati költéseket figyelő civil szervezet vezetője, Steve Ellis pedig arról beszélt a sajtónak, olyan volt ez az egész, mintha az élet utánozná az ismert viccoldal, az Onion híreit. 

A tálibokkal folytatott tárgyalások célja az amerikaiak számára, hogy elhagyhassák végre az országot, maguk mögött hagyva történelmük leghosszabb háborúját. A tárgyalások során állítólag a fő hangsúly az amerikai csapatok biztonságos kivonásának mikéntjén, illetve azon van, hogy a tálib felkelők garantálják, hogy nem biztosítanak teret külföldi milíciáknak. 

A tálibok ugyanakkor, akik a jelenlegi afgán kormányt amerikai bábkormánynak tekintik, addig nem hajlandóak fegyverszünetet kötni, amíg az összes külföldi katonát ki nem vonják az országból.  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.