A Pentagon fizette volna a tálib vezetők utazási költségeit Katarba

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Kongresszusi források szerint a Pentagon megpróbálta az amerikai költségvetésből állni a béketárgyalásokra érkező tálib delegáció költségtérítését, de a BBC cikke szerint a védelmi minisztérium kérését, hogy a tálibok ellátását térítsék meg, elutasította az illetékes bizottság, mivel ez terroristaszervezet illegális finanszírozásának minősült volna. 

Az esetről egy demokrata képviselő szóvivője beszélt a brit közszolgálati médiának. A Pentagon egyelőre nem kommentálta az értesülést. 

Amerikai-tálib tárgyalás Dohában 2019 februárjábanFotó: STRINGER/AFP

2018 októbere óta az amerikai kormány hat alkalommal ült tárgyalóasztalhoz a tálibokkal Dohában, Katar fővárosában. A benyújtott költségtérítés alapján a szállás, az étkezések és az utazás költségeit fizette volna ki az amerikai fél a táliboknak. 

Szerdán aztán a Képviselőház védelmi bizottsága úgy hagyta jóvá a 690 milliárd dolláros (!) védelmi költségvetést, hogy abban direkt kikötötték, nem lehet belőle a táliboknak juttatni olyan találkozókra, melyeken nem vettek részt az afgán kormány képviselői is, illetve melyen megtiltották nők részvételét. 

A költségtérítést elsőnek kiszúró, a kormányzati költéseket figyelő civil szervezet vezetője, Steve Ellis pedig arról beszélt a sajtónak, olyan volt ez az egész, mintha az élet utánozná az ismert viccoldal, az Onion híreit. 

A tálibokkal folytatott tárgyalások célja az amerikaiak számára, hogy elhagyhassák végre az országot, maguk mögött hagyva történelmük leghosszabb háborúját. A tárgyalások során állítólag a fő hangsúly az amerikai csapatok biztonságos kivonásának mikéntjén, illetve azon van, hogy a tálib felkelők garantálják, hogy nem biztosítanak teret külföldi milíciáknak. 

A tálibok ugyanakkor, akik a jelenlegi afgán kormányt amerikai bábkormánynak tekintik, addig nem hajlandóak fegyverszünetet kötni, amíg az összes külföldi katonát ki nem vonják az országból.