A Pentagon fizette volna a tálib vezetők utazási költségeit Katarba

külföld
2019 május 16., 20:27
comments 45

Kongresszusi források szerint a Pentagon megpróbálta az amerikai költségvetésből állni a béketárgyalásokra érkező tálib delegáció költségtérítését, de a BBC cikke szerint a védelmi minisztérium kérését, hogy a tálibok ellátását térítsék meg, elutasította az illetékes bizottság, mivel ez terroristaszervezet illegális finanszírozásának minősült volna. 

Az esetről egy demokrata képviselő szóvivője beszélt a brit közszolgálati médiának. A Pentagon egyelőre nem kommentálta az értesülést. 

Amerikai-tálib tárgyalás Dohában 2019 februárjában
photo_camera Amerikai-tálib tárgyalás Dohában 2019 februárjában Fotó: STRINGER/AFP

2018 októbere óta az amerikai kormány hat alkalommal ült tárgyalóasztalhoz a tálibokkal Dohában, Katar fővárosában. A benyújtott költségtérítés alapján a szállás, az étkezések és az utazás költségeit fizette volna ki az amerikai fél a táliboknak. 

Szerdán aztán a Képviselőház védelmi bizottsága úgy hagyta jóvá a 690 milliárd dolláros (!) védelmi költségvetést, hogy abban direkt kikötötték, nem lehet belőle a táliboknak juttatni olyan találkozókra, melyeken nem vettek részt az afgán kormány képviselői is, illetve melyen megtiltották nők részvételét. 

A költségtérítést elsőnek kiszúró, a kormányzati költéseket figyelő civil szervezet vezetője, Steve Ellis pedig arról beszélt a sajtónak, olyan volt ez az egész, mintha az élet utánozná az ismert viccoldal, az Onion híreit. 

A tálibokkal folytatott tárgyalások célja az amerikaiak számára, hogy elhagyhassák végre az országot, maguk mögött hagyva történelmük leghosszabb háborúját. A tárgyalások során állítólag a fő hangsúly az amerikai csapatok biztonságos kivonásának mikéntjén, illetve azon van, hogy a tálib felkelők garantálják, hogy nem biztosítanak teret külföldi milíciáknak. 

A tálibok ugyanakkor, akik a jelenlegi afgán kormányt amerikai bábkormánynak tekintik, addig nem hajlandóak fegyverszünetet kötni, amíg az összes külföldi katonát ki nem vonják az országból.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.