Ausztriában betiltják a muszlim fejkendőt az általános iskolákban

Az osztrák parlamentben megszavazták a fejkendő betiltását az általános iskolákban. Az intézkedést a kormány javasolta, és bár kivatalosan mindenféle, fejet takaró, ideológiai vagy vallási jelentésű ruhadarab van a szövegben, a parlamenti vitán egyértelművé tették, hogy az elsősorban iszlám fejkendőkről van szó.

A Szabadságpárt (FPÖ) oktatáspolitikusa, Wendelin Moelzer szerint a törvény a politikai iszlám elleni lépés, a néppárti Rudolf Taschner szerint pedig a lányok leigázása elleni intézkedés. A kormány szerint a zsidó kipát és a szih pátkát nem érinti a törvény - ezek ugyanis nem takarják el a teljes hajat.

Az ellenzék többsége a törvény ellen szavazott, az osztrák muszlimok szervezete elítélte a törvényt, ugyanakkor szerintük csak minimális számú lányt érint majd. (Guardian/DW)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.