Egy XII. kerületiekből álló zárt FB-csoport sikeresen kihívta a katasztrófavédelem sugárzásmérő mobil laborját egy vicces tejeskanna miatt

INTERNET
2019 május 16., 13:42
comments 103

"A mai napon érkezett bejelentés az ön által jelzett tároló edényről a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. Nagy valószínűség szerint lomtalanítást követően kerülhetett az említett helyre a sugárzásveszélyre figyelmeztető matricával ellátott edény a 12. kerületi Zsolnay utcába.

A katasztrófavédelem mobil laborja a bejelentést követően azonnal a helyszínre ment és különböző méréseket végzett, ám a háttérsugárzástól eltérő, illetve az egészségre káros értékeket nem mutatott ki. A szakemberek gondoskodtak a megtévesztő edény elszállításáról."

Ezt a katasztrófavédelem szóvivője írta nekem, miután kissé hitetlenlenkedve megkérdeztem őket, hogy igaz-e, hogy egy különösen gyanakvó budai lakosokból álló fb-csoport egyik tagja a téma online megvitatása után tényleg kihívta volna a katasztrófavédőket azért, mert egy utcára kidobott régi tejeskannára (képünk csak illusztráció, de nagyon hasonló kannáról volt szó)

valaki ráragasztott egy ilyen matricát:

A hegyvidéki netezők félelme azért meglepő kissé, mert a csoport egyik tagja még a hatóságok riasztása előtt megírta a többieknek, hogy ő látta, hogy a tejeskannát a lomtalanításkor rakta ki egy környékbeli lakó, akkor még abszolúte radiokativitásmentesen, és hogy a matricát csak később ragasztotta rá valaki. 

De nem lehet elég óvatosnak lenni, így végül a szakemberek mondták ki, hogy nem egy atomreaktor lemerült fűtőelemeit lomtalanították a villanegyedben.

Azt is megkérdeztem a katasztrófavédelmisektől, hogy ez a riasztás kivételesnek számított-e. Kiderült, hogy bár ritka, de nem példátlan jelenségről van szó:

"'A mostanihoz hasonló bejelentés évente egy-kettő érkezik a katasztrófavédelemhez, jellemzően lomtalanítás után. Valamennyi ilyen esetben a mostanihoz hasonlóan jár el a szervezet, minden egyes bejelentést komolyan vesz."

Sőt az is került, hogy óvatosnak szabad lenni, trollnak viszont nem érdemes:

"Azokban az esetekben, amelyekről kiderül a szándékos megtévesztés, feljelentést teszünk, így a bírság mellett a vonulási költség megfizetésére is kötelezzük az elkövetőt."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.