Egy XII. kerületiekből álló zárt FB-csoport sikeresen kihívta a katasztrófavédelem sugárzásmérő mobil laborját egy vicces tejeskanna miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"A mai napon érkezett bejelentés az ön által jelzett tároló edényről a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. Nagy valószínűség szerint lomtalanítást követően kerülhetett az említett helyre a sugárzásveszélyre figyelmeztető matricával ellátott edény a 12. kerületi Zsolnay utcába.

A katasztrófavédelem mobil laborja a bejelentést követően azonnal a helyszínre ment és különböző méréseket végzett, ám a háttérsugárzástól eltérő, illetve az egészségre káros értékeket nem mutatott ki. A szakemberek gondoskodtak a megtévesztő edény elszállításáról."

Ezt a katasztrófavédelem szóvivője írta nekem, miután kissé hitetlenlenkedve megkérdeztem őket, hogy igaz-e, hogy egy különösen gyanakvó budai lakosokból álló fb-csoport egyik tagja a téma online megvitatása után tényleg kihívta volna a katasztrófavédőket azért, mert egy utcára kidobott régi tejeskannára (képünk csak illusztráció, de nagyon hasonló kannáról volt szó)

valaki ráragasztott egy ilyen matricát:

A hegyvidéki netezők félelme azért meglepő kissé, mert a csoport egyik tagja még a hatóságok riasztása előtt megírta a többieknek, hogy ő látta, hogy a tejeskannát a lomtalanításkor rakta ki egy környékbeli lakó, akkor még abszolúte radiokativitásmentesen, és hogy a matricát csak később ragasztotta rá valaki. 

De nem lehet elég óvatosnak lenni, így végül a szakemberek mondták ki, hogy nem egy atomreaktor lemerült fűtőelemeit lomtalanították a villanegyedben.

Azt is megkérdeztem a katasztrófavédelmisektől, hogy ez a riasztás kivételesnek számított-e. Kiderült, hogy bár ritka, de nem példátlan jelenségről van szó:

"'A mostanihoz hasonló bejelentés évente egy-kettő érkezik a katasztrófavédelemhez, jellemzően lomtalanítás után. Valamennyi ilyen esetben a mostanihoz hasonlóan jár el a szervezet, minden egyes bejelentést komolyan vesz."

Sőt az is került, hogy óvatosnak szabad lenni, trollnak viszont nem érdemes:

"Azokban az esetekben, amelyekről kiderül a szándékos megtévesztés, feljelentést teszünk, így a bírság mellett a vonulási költség megfizetésére is kötelezzük az elkövetőt."

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.