Kitiltott a Facebook egy izraeli céget, amely világszerte hamis hírek terjesztésével segített politikai pártoknak

külföld
2019 május 16., 20:46

A Facebook csütörtökön közölte, hogy kitiltott felületéről egy izraeli céget, amely világszerte több ország választását is igyekezett befolyásolni, és a hozzájuk tartozó, most felfüggesztett oldalakon hamis információkat terjesztettek ennek érdekében, írja a Haaretz

A közösségi oldal kiberbiztonságért felelős főnöke, Nathaniel Gleicher elmondta, hogy összesen 65 izraeli fiókot, 161 oldalt, több tucat csoportot és négy Instagram-fiókot töröltek. Ezek közül számos egy Tel-Aviv-i székhelyű politikai tanácsadó- és lobbivállalathoz, az Archimedes Group-hoz kötődtek. A cég azt állítja magáról az oldalán, hogy nagyon értenek a közösségi médiához, és meg tudják változtatni a valóságot. 

Gleicher beszélt arról is, hogy a Facebooknál nem kívánnak az Archimedes motivációira találgatni, melyek lehetnek akár gazdaságiak, akár politikaiak is, de a közösségi oldal biztonsági ellenőrei koordinált helytelen viselkedést fedeztek fel a céghez tartozó oldalakon, melyek egyes politikusok népszerűsítését, ellenfeleik lejáratását, illetve hamis információk terjesztését valósították meg. 

A tevékenység elsősorban a szubszaharai térség országaira terjedt ki, de találtak eseteket Dél-Kelet-Ázsiából, illetve Dél-Amerikából is. Az oldalak összesen több mint 2,8 millió követővel rendelkeztek, és több százezer megtekintést tudtak összeszedni. A 2012 óta működő Achimedes az évek során 800 ezer dollárt költött hamis tartalmú hirdetésekre. 

Az izraeli tanácsadócégről kevés információ derül ki a honlapján, azon kívül, hogy azt írják, világszerte segítenek politikusoknak kampányokat nyerni. 

A vállalat vezérigazgatója, Elinadav Heymann az oldalukra feltöltött életrajz szerint korábban az izraeli légierő hírszerzője volt. 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.