Kitiltott a Facebook egy izraeli céget, amely világszerte hamis hírek terjesztésével segített politikai pártoknak

külföld
2019 május 16., 18:46

A Facebook csütörtökön közölte, hogy kitiltott felületéről egy izraeli céget, amely világszerte több ország választását is igyekezett befolyásolni, és a hozzájuk tartozó, most felfüggesztett oldalakon hamis információkat terjesztettek ennek érdekében, írja a Haaretz

A közösségi oldal kiberbiztonságért felelős főnöke, Nathaniel Gleicher elmondta, hogy összesen 65 izraeli fiókot, 161 oldalt, több tucat csoportot és négy Instagram-fiókot töröltek. Ezek közül számos egy Tel-Aviv-i székhelyű politikai tanácsadó- és lobbivállalathoz, az Archimedes Group-hoz kötődtek. A cég azt állítja magáról az oldalán, hogy nagyon értenek a közösségi médiához, és meg tudják változtatni a valóságot. 

Gleicher beszélt arról is, hogy a Facebooknál nem kívánnak az Archimedes motivációira találgatni, melyek lehetnek akár gazdaságiak, akár politikaiak is, de a közösségi oldal biztonsági ellenőrei koordinált helytelen viselkedést fedeztek fel a céghez tartozó oldalakon, melyek egyes politikusok népszerűsítését, ellenfeleik lejáratását, illetve hamis információk terjesztését valósították meg. 

A tevékenység elsősorban a szubszaharai térség országaira terjedt ki, de találtak eseteket Dél-Kelet-Ázsiából, illetve Dél-Amerikából is. Az oldalak összesen több mint 2,8 millió követővel rendelkeztek, és több százezer megtekintést tudtak összeszedni. A 2012 óta működő Achimedes az évek során 800 ezer dollárt költött hamis tartalmú hirdetésekre. 

Az izraeli tanácsadócégről kevés információ derül ki a honlapján, azon kívül, hogy azt írják, világszerte segítenek politikusoknak kampányokat nyerni. 

A vállalat vezérigazgatója, Elinadav Heymann az oldalukra feltöltött életrajz szerint korábban az izraeli légierő hírszerzője volt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.