Norvégiában tart béketárgyalásokat a venezuelai kormány és az ellenzék

Több 444 videó?
Szeretném
Juan GuaidóFotó: MARVIN RECINOS/AFP

Norvégiában folytatnak béketárgyalásokat a venezuelai kormány és az ellenzék képviselői - közölte az NRK közszolgálati norvég rádió és televízió. A tárgyalások zárt ajtók mögött zajlanak, részletek egyelőre nem ismertek.

Az NRK értesülései szerint a kormány küldöttségében részt vett a megbeszéléseken Jorge Rodríguez tájékoztatási miniszter és Héctor Rodríguez, az észak-venezuelai Miranda állam kormányzója is. 

A kormány részéről Nicolás Maduro elnök nem erősítette meg a tárgyalás hírét, viszont a tévében arról beszélt, hogy Jorge Rodríguez nagyon fontos küldetést teljesít külföldön.

Juan Guaidó, az önmagát januárban Venezuela ideiglenes államfőjévé kikiáltó politikus támogatói közül megjelent Stalin Gonzales, a dél-amerikai ország parlamentjének korábbi alelnöke is.

Az ellenzéki többségű venezuelai parlament több tagja, névtelenséget kérve, azt közölte, hogy a szemben álló feleket egy norvég csoport hívta meg tárgyalásra. A norvég külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a hírt.

Juan Guaidót mintegy ötven ország ismerte el Venezuela elnökének, köztük az Egyesült Államok is. Norvégia hivatalosan nem ismerte el Guaidót, szabad választások megtartására szólította fel Caracast. Elemzők szerint éppen a norvég kormány óvatos álláspontja miatt választhatták Oslót a tárgyalások helyszínének.
Az év elején Ine Marie Eriksen Soreide norvég külügyminiszter már bejelentette: országa kész közvetíteni Maduro és Guaidó támogatói között. (MTI)