A francia hatóságok elengedtek egy szlovén barnamedvét a Pireneusokban, erre az elkezdte ölni a spanyol bárányokat

2019 május 17., péntek 10:22
108

Claverina egy nőstény barnamedve, amely egészen tavaly októberig Szlovéniában rótta a magaslati mezőket. Akkor azonban egy társával együtt a medvét átszállították a francia Pireneusokba, azon belül is Béarn-ba. Ott ugyanis egyre kevesebb a medve, legutóbb már csak két darabot tartottak nyilván, ráadásul mindkettő hím volt. Sőt, a Pireneusokba úgy általában is kevés a medve, legutóbb mindössze 40 darabot számoltak össze.

A francia természetvédelmi ügynökség ezért együttműködik a szlovénnal a populáció növelése érdekében. A szlovén Alpokban ugyanis több mint 500 barnamedve él. Az együttműködés következtében érkezett tavaly ősszel Franciaországba Claverina és Sorita, a két nőstény, hogy benépesítsék bocsokkal a hegyvidéket.

Sorita el is végezte rendesen a feladatot, és a télen életet adott két medvebocsnak. Claverina viszont ehelyett inkább átsétált a szomszédos Spanyolországba, Navarre régióba, és rátámadt a spanyol gazdák bárányaira. Nyolcat közülük meg is ölt.

Szlovén barnamedve Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

A spanyol gazdáknak ez nem tetszett, ők amúgy is örültek neki - a francia társaikkal egyetemben -, hogy a hegységben egyre kevesebb a medve. A két ország képviselőinek a medve garázdálkodása miatt vészhelyzeti megbeszélést kellett tartaniuk. A spanyolok ezen a megbeszélésén azt követelték, hogy a franciák osszák meg a medve nyomkövetőjének adatait velük, hogy azt ők megoszthassák a helybéliekkel.

Ezen kívül döntöttek arról is, hogy nyomkövetőkkel szerelik fel a bárányok egy részét, hogy látni lehessen, ha furcsán kezdenek viselkedni. Plusz beszereznek őrkutyákat is. A bárányok egyébként a spanyol hegyvidéken általában szabadon legelésznek a mezőkön. Claverina közülük kaphatott el párat még a téli hibernációja előtt, hogy legyen elér tartaléka a télre. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt