Orbán a szószékről: csak a kereszténység kétezer éves fundamentumán állva lehet megvédeni értékeinket

politika
2019 május 17., 16:01
comments 384
Orbán Viktor miniszterelnök, Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, Nagy János Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár és Czerván György, a térség fideszes országgyűlési képviselője a templom felújításáért tartott hálaadó szentmisén
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök, Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, Nagy János Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár és Czerván György, a térség fideszes országgyűlési képviselője a templom felújításáért tartott hálaadó szentmisén Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A kereszténydemokrata politikai vezetők feladata, hogy védjék és erősítsék azt az életformát, amely a keresztény hitből kinőtt: az emberi méltóságot, a családot, a hazát és az egyházi közösségeket - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Pest megyei Nagykátán, a római katolikus Szent György-templom külső felújításáért tartott hálaadó szentmisén. 

A kormányfő hangsúlyozta: e törekvéseket csak akkor koronázhatja siker, ha egyre több olyan hitvalló közösség lesz a Kárpát-medencében, mint a nagykátaiaké. A családok gyarapodása, a jövő nemzedékek boldogulása, az élet biztonsága és a nemzeti összetartozás mind olyan értékek, amelyeket csak együtt és a kereszténység kétezer éves fundamentumán állva lehet megvédeni, kiteljesíteni - fogalmazott Orbán Viktor. 

Kiemelte, a keresztényeknek, különösen a magyaroknak, mindig készen kell állniuk hitük, hazájuk, családjuk megvédésére. 

A miniszterelnök felelevenítette, hogy 2003-ban, amikor Nagykátán járt - a Szent György-díjat átvenni -, „hideg szelek fújtak Magyarországon”, úgy tűnt, azok kerekednek fölül, akiknek semmit sem jelent a nemzeti összetartozás és a magyarok ezeréves keresztény öröksége. A nagykátaiak azonban büszkén vállalták a keresztény tanúságtevők örökségét, megmutatták, hogyan kell nehéz időkben is kitartani. Azóta azonban nagyot fordult a világ - folytatta -, 2010-ben „újra győztünk (...), és amit 2003-ban itt elhatároztunk, azt nagyrészt meg is valósítottuk”. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ma kétszer annyi gyermek tanul egyházi iskolában, mint tíz évvel ezelőtt, 

az egyházak pedig sokszor erejükön felül gondoznak idős embereket, és erősítik a közösségeket. 

photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Varga Lajos váci segédpüspök szentbeszédében úgy fogalmazott, a templom nem más, mint maga Jézus Krisztus, a megújult templom pedig azt is magában hordozza, hogy „mi is próbáljunk megújulni”, és „lépjünk rá arra az útra, amely Jézus maga”. A keresztény közösség hordozza Jézus üzenetét, ezért a templom a keresztény közösség jelképe - mondta. 

A szentmisén átadták az egyházközség képviselő-testülete által alapított Szent György-oklevelet és Szent György-díjat, utóbbit idén Czerván György, a térség fideszes országgyűlési képviselője kapta, mert munkájával mindig törekszik a keresztény értékek ápolására, megőrzésére, és segítséget nyújt a templomok felújításában. Czerván György megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést, majd beszámolt a térségben az elmúlt években történt beruházásokról, köztük nyolc templom felújításáról. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.