Kilométeres sorok várnak benzinre Venezuelában, a világ olajban leggazdagabb országában

Sorban állás egy caracasi benzinkútnál.Fotó: JUAN BARRETO/AFP

Műholdas felvételek alapján úgy tűnik, Venezuela teljesen kifogyóban van benzinből. Az amerikai Maxar Technologies nevű cég egy Maracaibo fölött áthaladó műhold felvételei alapján állapította meg, hogy a város benzinkútjainál helyenként másfél kilométeres sorban várakoznak az autók.

Az AP helyszíni tudósítása megerősítette ezt. Az amerikai hírügynökség munkatársai beszéltek a sorban várakozókkal. Egyikük, a fertőző betegségek gyógyításával foglalkozó Yoli Urdaneta arra panaszkodott, hogy már négy napja próbál benzint szerezni. Nem akarta feladni helyét a sorban, így viszont esélye se volt elkezdeni a műszakját.

Venezuelánál nagyobb ismert olajtartaléka semelyik országnak sincs a világon. Az olajat viszont fel is kell dolgozni, amihez Venezuelában nincs megfelelő kapacitás. A finomítók elavultak, elromlott felszereléseiket az embargó miatt nem lehet cserélni. Ugyancsak az embargó miatt az olajfinomításhoz szükséges adalékokat se tudják beszerezni. Ezért egy amerikai elemzőcég, a Caracas Capital Markets egyik elemzője, Russ Dallen szerint az ország finomítókapacitásai 10-15 százalékát tudja csak kihasználni. (Via AP)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.