Már egy súlyosabb buszbaleset is bedöntheti a sürgősségi betegellátást a fővárosban

POLITIKA
2019 május 20., 05:54
comments 95

Nincs nap, amikor ne mondaná le egy arra kijelölt fővárosi kórház a sürgősségi ügyeletet, írja a HVG az egészségügyben dolgozó forrásaira hivatkozva. Bő egy héttel ezelőtt például a négy, sürgősségi ügyeletet adó budapesti kórházból három nem tudott betegeket fogadni. A Honvédkórház a személyzet hiánya miatt előre jelezte ezt, a Szent János és a Merényi úti traumatológia megtelt, így csak a Péterfy Kórház működött teljes kapacitással.

A HVG forrásai szerint az ilyesmi mindennapos, és ezt megkeresésükre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ se cáfolta. Az ÁEEK szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy zavar lenne az ellátásban, mert "amennyiben a kijelölt intézmények bármelyike átmenetileg mégsem tudná fogadni a betegeket (például, mert időközben több sürgősségi esetük lett), akkor sem adódhat ellátási probléma". Ez esetben ugyanis az Országos Mentőszolgálat Mentésirányítási és Szuperügyeleti Osztálya (OMMSZO) köteles gondoskodni a még fogadóképes kőrházak közti koordinációról.

Koordinálni akad mit, a HVG értesülései szerint a kilenc napja orvoshiány miatt az ügyeletet lemondó Honvédkórház amúgy átlag évi 1000 ilyen helyettesítést végez, vagyis ennyi alkalommal kell átvállalnia más, azt ellátni nem tudó kórházaktól az ügyeletet. A lap értesülései szerint van olyan kórház, amely évi 200 ügyeletes napot mondott le.

Ezek alapján a HVG forrása szerint az ellátórendszer már egy nagyobb buszbalesettől is összeomlana, hát még egy repülőbalesettől. Szerinte a rendszer a napi forgalmat épp ki tudja szolgálni, de semmi tartalék nincs a rendszerben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.