Szijjártó Pétert fogadta a türkmén diktátor

POLITIKA
2019 május 20., 13:51
comments 131

Közép-Ázsiának jelentős szerepe van a szélsőséges ideológiák és a terroristák elleni fellépésben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Asgabatban, Türkmenisztán fővárosában.

A világ egyik legkevésbé szabad országában a totális személyi kultuszt élvező elnök arany súlyzórudat szokott emelgetni, könyvet ír a közép-ázsiai juhászkutyáiról, és legutóbb a lováról rappelt, személyesen fogadta a magyar külügyminisztert.

A Türkmén Elnöki Palota fényképén Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén köztársasági elnök (balra) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert egynapos türkmenisztáni hivatalos látogatásán Asgabatban 2019. május 20-án.
photo_camera A Türkmén Elnöki Palota fényképén Gurbanguly Berdimuhammedow türkmén köztársasági elnök (balra) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert egynapos türkmenisztáni hivatalos látogatásán Asgabatban 2019. május 20-án. Fotó: Türkmén Elnöki Palota/KKM/MTI/MTVA

Az MTI-hez a KKM által eljuttatott hangfelvétel szerint Szijjártó azt mondta, mindannak, ami Közép-Ázsiában történik, biztonsági szempontból azonnal hatása van Európában, ezért támogatni kell ezeket az országokat abban, hogy megvédjék határaikat, ne engedjék az illegális migrációs hullámokat és a terroristákat Európa felé indulni.

Szijjártó Péter és Natalia Gherman, az ENSZ Közép-ázsiai Preventív Diplomácia Regionális Központja (UNRCCA) regionális szervezet igazgatójának találkozója Asgabatban 2019. május 20-án.
photo_camera Szijjártó Péter és Natalia Gherman, az ENSZ Közép-ázsiai Preventív Diplomácia Regionális Központja (UNRCCA) regionális szervezet igazgatójának találkozója Asgabatban 2019. május 20-án. Fotó: Burger Zsolt/KKM/MTI/MTVA

„Itt, Afganisztán szomszédságában rendkívül fontos szerep jut a közép-ázsiai országoknak abban, hogy féken tartsák a radikális, szélsőséges ideológiákat, hogy féken tartsák a terrorszervezeteket, és főleg ne engedjék terrorszervezetek tagjait illegálisan Európa irányába indulni” – mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter és Rashid Meredow türkmén külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes (j) találkozója Asgabatban 2019. május 20-án.
photo_camera Szijjártó Péter és Rashid Meredow türkmén külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes találkozója Asgabatban 2019. május 20-án. Fotó: Burger Zsolt/KKM/MTI/MTVA

Szijjártó azt mondta, Közép-Ázsia térsége Európa energiaellátása szempontjából is nagy jelentőséggel bír, Európában régóta fontos kérdés az energiabiztonság, az energiaellátás kérdése, hogy Oroszország mellett milyen gázbeszerzési források érhetők el.

Szijjártó és Rashid Meredow türkmén külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes megállapodás ír alá a sport területén folytatandó együttműködésről Asgabatban 2019. május 20-án.
photo_camera Szijjártó és Rashid Meredow türkmén külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes megállapodás ír alá a sport területén folytatandó együttműködésről Asgabatban 2019. május 20-án. Fotó: Burger Zsolt/KKM/MTI/MTVA

„Sajnos a diverzifikálási próbálkozások jelentős része az elmúlt időszakban kudarcot vallott, Türkmenisztán azonban ebből a szempontból új lehetőség. Ha a türkmenisztáni gázmezők és az Azerbajdzsán közötti 60 kilométeres szakaszon sikerül gázvezetéket építeni, akkor Türkmenisztán rendkívül jelentős földgázvagyonát is számításba lehetne venni Európa, azon belül is Közép-Európa gázellátásában” – mondta Szijjártó.

A világon a negyedik legnagyobb földgázvagyon Türmenisztánban van, az EU is hosszú ideje tárgyal, hogy hogyan lehetne az országot bevonni Európa gázellátásába – mondta Szijjártó.

Roseli Abdul maláj nagykövet (j2) bemutatja Szijjártónak (j) Ruslan Bin Abdul Ghanit, a Petronas vezérigazgatóját (k) és Mohamad Firouz Asnant, a Petronas fejlesztési és gyártási alelnökét (b) az asgabati maláj követségen 2019. május 20-án.
photo_camera Roseli Abdul maláj nagykövet (j2) bemutatja Szijjártónak (j) Ruslan Bin Abdul Ghanit, a Petronas vezérigazgatóját (k) és Mohamad Firouz Asnant, a Petronas fejlesztési és gyártási alelnökét (b) az asgabati maláj követségen 2019. május 20-án. Fotó: Burger Zsolt/KKM/MTI/MTVA

Magyarországnak rendkívül fontos érdeke, hogy a déli gázfolyosón érkezzen gáz Türkmenisztánból Európába, hiszen ez megnyitja a lehetőséget arra, hogy a Nyugat-Balkánon át Magyarország is az orosztól különböző gázbeszerzési forráshoz jusson – mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó (b4) tárgyal Aleksandr Dadayevvel, a türkmén gyáriparosok és vállalkozók szövetségének elnökével (j4) a miniszter egynapos hivatalos látogatásán a türkmén gyáriparosok és vállalkozók központi irodájában, Asgabatban 2019. május 20-án.
photo_camera Szijjártó (b4) tárgyal Aleksandr Dadayevvel, a türkmén gyáriparosok és vállalkozók szövetségének elnökével (j4) a miniszter egynapos hivatalos látogatásán a türkmén gyáriparosok és vállalkozók központi irodájában, Asgabatban 2019. május 20-án. Fotó: Burger Zsolt/KKM/MTI/MTVA

Szijjártó kitért arra is, hogy elvi egyetértés van a türkmén és a magyar kormány között arról, hogy a türkmén gázt hogyan lehetne bevonni Európa gázellátásába, aminek a részleteiről októberben tárgyal majd a magyar-türkmén vegyesbizottság.

Szijjártó azt mondta, Európa biztonsága szempontjából rendkívüli jelentősége van az együttműködésnek a közép-ázsiai régióval, amit az EU is felismert, amikor megalkotta új Közép-Ázsia-stratégiáját. „Magyarország ebben a kérdésben élen jár, már tavaly is rendeztünk Közép-Európa–Közép-Ázsia-találkozót Budapesten, a visegrádi elnökség keretében” – mondta az MTI szerint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.