Az új ukrán elnök július 21-re tűzte ki az előrehozott parlamenti választásokat

külföld
2019 május 21., 18:23
comments 35

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a rendeletet a parlament feloszlatásáról, az előrehozott választásokat július 21-re tűzte ki, ezzel egyidejűleg pedig hivatalos levélben kérte Andrij Parubij házelnököt, hogy szerdára rendkívüli ülésre hívja össze a parlamentet.

A parlament feloszlatásáról szóló hivatalos dokumentumban, az államfő az alkotmány több pontjára hivatkozva rendeli el a törvényhozás mandátumának idő előtti megszüntetését: többek között hivatkozik az alaptörvény azon rendelkezésére, ami szerint a parlament feloszlatható, ha több mint 30 napja nincs kormánykoalíció. Utal az alkotmány azon pontjára is, ami kimondja, hogy az elnök rendkívüli parlamenti választásokat írhat ki, amiket a parlament feloszlatásáról szóló elnöki rendelet kihirdetésétől számított 60 napon belül kell megtartani.

A rendelet a kihirdetésének napján lép hatályba az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint, azaz akkor, ha a hivatalos közlönyökben, a Holosz Ukrajini parlamenti vagy az Urjadovij Kurjer kormánylapban is megjelent.

Zelenszkij nem sokkal a rendelet közzététele után nyilvánosságra hozta a Twitteren a házelnöknek írt levelét, amiben kérte, hogy hívjon össze rendkívüli ülést szerdára, hogy a képviselők módosítsák a parlamenti választásokról szóló törvényt. Ezen felül kérte, hogy a parlament tűzze a rendkívüli ülés napirendjére a közbeszerzésekről szóló törvény módosítását is.

Andrij Bohdan, Zelenszkij jogi ügyekben illetékes tanácsadója kedden újságírók előtt azt mondta, a parlamentnek teljes mértékben el kell látnia a feladatait a feloszlatásáról kiadott rendelet után is addig, amíg az újonnan megválasztott törvényhozás le nem teszi a hivatali esküt.

Az elnök a döntését azután hozta meg, hogy kedden tanácskozott a parlamenti frakciók vezetőivel, a házelnökkel és helyetteseivel a törvényhozás feloszlatásáról.

Kora este Andrij Parubij házelnök a Twitteren közölte, hogy szerdán helyi idő szerint 12 órai kezdettel rendkívüli ülésre összehívta a parlamentet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.