Hamisítás miatt emeltek vádat egy zalai jegyző ellen

bűnügy
2019 május 21., 09:04
comments 24

Hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek egy kistelepülés jegyzője ellen, aki meghamisította az egyik önkormányzati ülés jegyzőkönyvét. A Zala Megyei Főügyészség közleményéből csak annyi derül ki, hogy az 50 éves férfi egy Nagykanizsa környéki település jegyzőjeként dolgozott, de az MTI egy másik forrás alapján azt írja, hogy az eset Sormáson történt.

A vádirat szerint a polgármester és az alpolgármester között kialakult bizalmi válság miatt a polgármester 2015. november 18-ára képviselő-testületi ülést hívott össze. A nyilvános ülés után zárt ülést rendelt el, amelyen a képviselők titkos szavazással és minősített többséggel visszavonták az alpolgármester megbízását, majd újat választottak helyette. 

A döntés azonban jogszabályellenes volt, mert a vezetői megbízás visszavonásáról kizárólag az érintett kérésére lehet zárt tárgyaláson dönteni, az alpolgármester viszont erről nem is tudott.

A jegyző a zárt ülésről készült jegyzőkönyvben a valóságtól eltérően mindössze két napirendi pont tárgyalását rögzítette. Az alpolgármesteri megbízás visszavonására vonatkozó polgármesteri előterjesztést, valamint az emiatt szükségessé vált egyéb intézkedéseket hamisan a nyilvános ülésről készült jegyzőkönyvben szerepeltette.

Mivel a jegyző hivatalos személyként, hivatali hatáskörével visszaélve lényeges tényt hamisan foglalt közokiratba, a Nagykanizsai Járási Ügyészség közokirat-hamisítás miatt vádat emelt ellene, és pénzbüntetés kiszabását indítványozta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.