Örmény játékosa nélkül utazik a bakui Európa Liga-döntőre az Arsenal, az életét féltik

Kihagyja keretéből az örmény Henrikh Mkhitaryan-t az Arsenal az azerbajdzsáni Bakuban megrendezésre kerülő Európa Liga-döntő előtt, mert attól tartanak, hogy merénylet áldozata lehet.

Henrikh MkhitaryanFotó: Matteo Ciambelli/NurPhoto

Az Arsenal a Chelsea ellen játszik a második legrangosabb európai trófeáért jövő hét szerdán. A klub közleményben jelezte, csalódott, amiért egyik legjobbját lesz kénytelen nélkülözni, de a játékossal és családjával folytatott egyeztetés nyomán ezt a végleges döntést hozták. Az Arsenal jelezte ugyanezt a szervező UEFA felé is mély aggodalmával együtt. 

A két kaukázusi volt szovjet tagköztársaság közötti konfliktus még a szovjet időkből ered, de napjainkig véres harcok jellemzik.   

 „Szomorúak vagyunk, amiért egy játékosnak ki kell hagynia egy ilyen fontos kupadöntőt. Ilyesmit ritkán fordul elő egy karrier során” - írták. 

Mkhitaryan ugyan nem mindig kezdő, de fontos játékosa a csapatnak: a Premier League-ben 25 meccsen játszott a szezonban, 6 gólt lőtt, és az Európa Liga-sorozatban is egy híján minden meccsen játszott, ráadásul a rutinja is jól jönne: két éve a Manchester United színeiben nyert is már Európa Ligát.

Az UEFA meglehetősen arrogánsan reagált a döntésre. Azt írták, hogy az azerbajdzsáni kormánnyal egyeztetve a legmagasabb szintről kaptak megerősítést arra vonatkozóan, hogy a játékos biztonságát nem fenyegeti majd veszély. Azt is írták, hogy a garanciák mellett részletes biztonsági tervet is kidolgoztak. 

Az Arsenal nevében közölték továbbá, hogy a klub elismeri igyekezetüket az azeri kormánnyal együtt, de végül mégsem nevezi a játékost. A szövetség tiszteletben tartja a klub döntését. Arról nem írtak, hogy vajon elvárható-e egy játékostól, hogy a játékra koncentráljon, miközben menekítési terv áll készen arra az esetre, ha az életére törnének. 

Mkhitaryannak ez a második meccse idén, amit biztonsági okok miatt ki kellett hagynia: a csoportkörben a Qarabag elleni idegenbeli mérkőzést hagyta ki hasonló okokból, de annak persze messze nem volt akkora tétje, mint a jövő heti finálénak. (CNN

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.