Gulyás: Kizárt dolog, hogy magyar kormánytagról olyan felvétel készüljön, mint Strachéről

POLITIKA
2019 május 22., 09:04
comments 488

A fideszes sajtóalapítvány alá beterelt Mandiner készített interjút Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel. 

Az EP-választás tétje mellett (spoiler: a migrációt el kell utasítani, a bevándorlást meg kell állítani) szóba került az osztrák belpolitikai botrány is, ami azután tört ki, hogy a szélsőjobboldali alkancellárról, Heinz-Cristian Strachéről múlt pénteken előkerült egy videó, melyen arról magyarázott egy magát orosz milliárdosnak kiadó nőnek, hogy ha megveszi és a pártja szolgálatába állítja az egyik legnagyobb osztrák bulvárlapot, a Krone Zeitungot, akkor cserébe odaadja neki azokat a közbeszerzéseket, amiket eddig a Strabag nyert meg.   

A magyar miniszter ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a most távozó kormány az elmúlt másfél évben sikeresen kormányozta az országot, „úgy tűnik viszont, hogy ezt a kormányt egy belpolitikai botrány kapcsán egy hét alatt teljes egészében el lehet távolítani”.

Majd Gulyás így folytatta: 

Ami ezen a valóban illegálisan, vélhetően titkosszolgálati segédlettel rögzített videón elhangzik, az sajóügyben pont az ellenkezője a magyar kormány politikájának, hiszen mi azt mondtuk, hogy a sajtó maga is fontos része a nemzeti szuverenitásnak, emiatt pedig az a szerencsés, ha nemzeti tulajdonban van. Egy állam úgy tudja leginkább a külföldi beavatkozás lehetőségét mérsékelni, ezáltal a saját szuverenitását megőrizni, ha a sajtóorgánumok nincsenek nyolcvan vagy kilencven százalékban külföldi tulajdonban.”

Gulyás azzal folytatja, hogy ma is nagyon jelentős német tulajdon van a magyar sajtóban, de ezért a tartalmi egyet nem értés miatt kizárt dolog, hogy ilyen felvétel egy magyar kormánytagról elkészüljön”. 

A magyar miniszter szerint a videónak van egy olyan tartalmi része, mellyel nem lehet azonosulni, ugyanakkor a titkosszolgálatinak tűnő módszerek, illetve az a tény, hogy a videó két évvel ezelőtt készült, de csak most került elő, ráadásul két német sajtóorgánum hozta nyilvánosságra, ebből szintén le lehet vonni következtetéseket. De a magyar kormány nincs veszélyben emiatt, tette hozzá Gulyás. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.