Több millióan látták a videókat, amelyek hipóivást ajánlanak az autizmus kezelésére

külföld
2019 május 22., 08:45
comments 271

Több száz videót talált a Youtube-on a Business Insider újságírója, amelyben egy bizonyos "Varázslatos Ásványi Oldatot" (Miracle Mineral Solution, MMS) tukmálnak kétségbeesett embereknek. Az oldat a videók szerint szinte minden létező betegségre orvosság, különösen ajánlják az amúgy gyógyíthatatlan autizmus kezelésére.

Jim Humble, a magát püspöknek kiadó sarlatán éppen kikeveri a hipót, ami szerinte szinte minden betegségre gyógyír.
photo_camera Jim Humble, a magát püspöknek kiadó sarlatán éppen kikeveri a hipót, ami szerinte szinte minden betegségre gyógyír. Fotó: Screenshot

Mindezt olyan sikeresen, hogy ha valaki autizmus kezeléséről szóló videókra keresett, az első három találat között már MMS-t promótáló videókba ütközhetett.

De mi ez a csodálatos nevű csodaszer? A vizsgálatok szerint a rejtélyes, sokat ígérő néven forgalmazott termék valójában klór-dioxid, ami egy erős ipari fehérítő, magyarul hipó. Vagyis ezekben a videókban gyakorlatilag azt ajánlják a kétségbeesett szülőknek, hogy itassanak hipót a gyerekükkel.

A BBC összefoglalója szerint a Youtube-on terjedő idiotizmusnak már áldozatai is vannak, az USA-ban már legalább ketten meghalltak, és több tucatnyian szenvedtek sérüléseket a maró anyagtól.

Miután a Business Insider megkereste, a Youtube eltávolította ezeket a videókat - melyek közül a húsz legnézettebbett összesen már több mint hárommillióan látták. A lap érdeklődésére elárulták, hogy aktívan nem keresik azokat a tartalmakat, amelyek megsértik felhasználási feltételeiket, de az algoritmusaikon, melyek a keresési eredmények tetejére tolták a veszélyes hülyeséget terjesztő videókat, már módosították. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.