Több millióan látták a videókat, amelyek hipóivást ajánlanak az autizmus kezelésére

Több száz videót talált a Youtube-on a Business Insider újságírója, amelyben egy bizonyos "Varázslatos Ásványi Oldatot" (Miracle Mineral Solution, MMS) tukmálnak kétségbeesett embereknek. Az oldat a videók szerint szinte minden létező betegségre orvosság, különösen ajánlják az amúgy gyógyíthatatlan autizmus kezelésére.

Jim Humble, a magát püspöknek kiadó sarlatán éppen kikeveri a hipót, ami szerinte szinte minden betegségre gyógyír.Fotó: Screenshot

Mindezt olyan sikeresen, hogy ha valaki autizmus kezeléséről szóló videókra keresett, az első három találat között már MMS-t promótáló videókba ütközhetett.

De mi ez a csodálatos nevű csodaszer? A vizsgálatok szerint a rejtélyes, sokat ígérő néven forgalmazott termék valójában klór-dioxid, ami egy erős ipari fehérítő, magyarul hipó. Vagyis ezekben a videókban gyakorlatilag azt ajánlják a kétségbeesett szülőknek, hogy itassanak hipót a gyerekükkel.

A BBC összefoglalója szerint a Youtube-on terjedő idiotizmusnak már áldozatai is vannak, az USA-ban már legalább ketten meghalltak, és több tucatnyian szenvedtek sérüléseket a maró anyagtól.

Miután a Business Insider megkereste, a Youtube eltávolította ezeket a videókat - melyek közül a húsz legnézettebbett összesen már több mint hárommillióan látták. A lap érdeklődésére elárulták, hogy aktívan nem keresik azokat a tartalmakat, amelyek megsértik felhasználási feltételeiket, de az algoritmusaikon, melyek a keresési eredmények tetejére tolták a veszélyes hülyeséget terjesztő videókat, már módosították. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.