Több millióan látták a videókat, amelyek hipóivást ajánlanak az autizmus kezelésére

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Több száz videót talált a Youtube-on a Business Insider újságírója, amelyben egy bizonyos "Varázslatos Ásványi Oldatot" (Miracle Mineral Solution, MMS) tukmálnak kétségbeesett embereknek. Az oldat a videók szerint szinte minden létező betegségre orvosság, különösen ajánlják az amúgy gyógyíthatatlan autizmus kezelésére.

Jim Humble, a magát püspöknek kiadó sarlatán éppen kikeveri a hipót, ami szerinte szinte minden betegségre gyógyír.Fotó: Screenshot

Mindezt olyan sikeresen, hogy ha valaki autizmus kezeléséről szóló videókra keresett, az első három találat között már MMS-t promótáló videókba ütközhetett.

De mi ez a csodálatos nevű csodaszer? A vizsgálatok szerint a rejtélyes, sokat ígérő néven forgalmazott termék valójában klór-dioxid, ami egy erős ipari fehérítő, magyarul hipó. Vagyis ezekben a videókban gyakorlatilag azt ajánlják a kétségbeesett szülőknek, hogy itassanak hipót a gyerekükkel.

A BBC összefoglalója szerint a Youtube-on terjedő idiotizmusnak már áldozatai is vannak, az USA-ban már legalább ketten meghalltak, és több tucatnyian szenvedtek sérüléseket a maró anyagtól.

Miután a Business Insider megkereste, a Youtube eltávolította ezeket a videókat - melyek közül a húsz legnézettebbett összesen már több mint hárommillióan látták. A lap érdeklődésére elárulták, hogy aktívan nem keresik azokat a tartalmakat, amelyek megsértik felhasználási feltételeiket, de az algoritmusaikon, melyek a keresési eredmények tetejére tolták a veszélyes hülyeséget terjesztő videókat, már módosították. (Via BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.