Több millióan látták a videókat, amelyek hipóivást ajánlanak az autizmus kezelésére

külföld
2019 május 22., 8:45
comments 274

Több száz videót talált a Youtube-on a Business Insider újságírója, amelyben egy bizonyos "Varázslatos Ásványi Oldatot" (Miracle Mineral Solution, MMS) tukmálnak kétségbeesett embereknek. Az oldat a videók szerint szinte minden létező betegségre orvosság, különösen ajánlják az amúgy gyógyíthatatlan autizmus kezelésére.

photo_camera Jim Humble, a magát püspöknek kiadó sarlatán éppen kikeveri a hipót, ami szerinte szinte minden betegségre gyógyír. Fotó: Screenshot

Mindezt olyan sikeresen, hogy ha valaki autizmus kezeléséről szóló videókra keresett, az első három találat között már MMS-t promótáló videókba ütközhetett.

De mi ez a csodálatos nevű csodaszer? A vizsgálatok szerint a rejtélyes, sokat ígérő néven forgalmazott termék valójában klór-dioxid, ami egy erős ipari fehérítő, magyarul hipó. Vagyis ezekben a videókban gyakorlatilag azt ajánlják a kétségbeesett szülőknek, hogy itassanak hipót a gyerekükkel.

A BBC összefoglalója szerint a Youtube-on terjedő idiotizmusnak már áldozatai is vannak, az USA-ban már legalább ketten meghalltak, és több tucatnyian szenvedtek sérüléseket a maró anyagtól.

Miután a Business Insider megkereste, a Youtube eltávolította ezeket a videókat - melyek közül a húsz legnézettebbett összesen már több mint hárommillióan látták. A lap érdeklődésére elárulták, hogy aktívan nem keresik azokat a tartalmakat, amelyek megsértik felhasználási feltételeiket, de az algoritmusaikon, melyek a keresési eredmények tetejére tolták a veszélyes hülyeséget terjesztő videókat, már módosították. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt