A Fülöp-szigetek vezetése azzal fenyegetőzik, hogy kanadai felségvizekre szállítja vissza a kanadaiak szemetét

2019 május 23., csütörtök 3:50

Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök utasította kormányát, hogy béreljenek hajókat 69 konténernyi szemét kanadai felségvizekre szállításához, hogy aztán ott egyszerűen a tengerbe dobják a hulladékot. Salvador Panelo, Duterte szóvivője azt mondta: „A Fülöp-szigetek egy szuverén állam, és semelyik idegen állam nem kezelheti szemétlerakóként.”

A 69 konténernyi szemét tényleg Kanadából érkezett az országba 2013-ban és 2014-ben, és a kanadai kormány azt mondja, ez egy szabályos kereskedelmi tranzakció volt, a két ország vezetésének semmilyen beleszólása nem volt a dologba. Ennek ellenére a kanadaiak már korábban belementek, hogy visszaveszik a szemetet, és a két ország el is kezdett erről tárgyalni, Duterte azért durvult megint be, mert Manila május 15-ig szabott határidőt a kanadaiaknak a szemét elszállítására, ez viszont már eltelt. A Fülöp-szigetek ezért hívta vissza több magas rangú diplomatáját Kanadából a múlt héten.

A kanadai kormány szerint ők már felbéreltek egy céget a szemét hazaszállítására, és ez júniusig meg is történik, de a feltételük, hogy a szemetet biztonságosan kezeljék, hogy megfeleljen a kanadai egészségügyi és biztonsági követelményeknek. (Guardian)