Az új osztrák belügyminiszter visszavonta az FPÖ-s elődje rendeletét a menedékkérők órabérének csökkentéséről

külföld
2019 május 23., 17:05

Eckart Ratz, az osztrák átmeneti kormány szerdán beiktatott belügyminisztere visszavonta az elődje, a szabadságpárti (FPÖ) Herbert Kickl által röviddel a leváltása előtt kiadott rendeletét a menedékkérők közhasznú munkáért járó órabérének legfeljebb 1,50 euróra történő csökkentéséről – közölte a belügyminisztérium, ami szerint az intézkedés visszamenőleg érvényes.

Eckart Ratz a szerdai beiktatásakor
photo_camera Eckart Ratz a szerdai beiktatásakor Fotó: Herbert Neubauer/APA/AFP

Kickl a belpolitikai válságot kirobbantó és az osztrák kormánykoalíció felbomlását előidéző ibizai videofilm nyilvánosságra hozatala után, péntek este adta ki az órabér csökkentésére vonatkozó rendeletet.

A csütörtöki belügyminisztériumi közlemény szerint visszavonják az összes „politikai döntést”, beleértve a személyi döntéseket, amiket az ibizai videó megjelenése után az előző minisztériumi vezetés hozott. A belügyminisztérium közölte, hogy ez nem vonatkozik az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciós kormányzása alatt hozott döntésekre, azok továbbra is változatlanul érvényben maradnak.

Kickl még márciusban bejelentett szándékát az órabér csökkentésére a 9 osztrák tartomány közül 8 bírálta, mondván, az intézkedés elveszi a menedékkérők kedvét a közhasznú munkától, és ezzel együtt az esélyük is csökken a német nyelv elsajátítására és a munkaerőpiacra való bevonásukra. Kickl azt mondta, a menedékkérők helyenként túl magas órabért kapnak (akár 5 eurónál is többet), és vannak köztük, akik többet keresnek, mint a katonai vagy civil szolgálatot végző osztrák állampolgárok. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.