Az új osztrák belügyminiszter visszavonta az FPÖ-s elődje rendeletét a menedékkérők órabérének csökkentéséről

2019 május 23., csütörtök 17:05
95

Eckart Ratz, az osztrák átmeneti kormány szerdán beiktatott belügyminisztere visszavonta az elődje, a szabadságpárti (FPÖ) Herbert Kickl által röviddel a leváltása előtt kiadott rendeletét a menedékkérők közhasznú munkáért járó órabérének legfeljebb 1,50 euróra történő csökkentéséről – közölte a belügyminisztérium, ami szerint az intézkedés visszamenőleg érvényes.

Eckart Ratz a szerdai beiktatásakor Fotó: Herbert Neubauer/APA/AFP

Kickl a belpolitikai válságot kirobbantó és az osztrák kormánykoalíció felbomlását előidéző ibizai videofilm nyilvánosságra hozatala után, péntek este adta ki az órabér csökkentésére vonatkozó rendeletet.

A csütörtöki belügyminisztériumi közlemény szerint visszavonják az összes „politikai döntést”, beleértve a személyi döntéseket, amiket az ibizai videó megjelenése után az előző minisztériumi vezetés hozott. A belügyminisztérium közölte, hogy ez nem vonatkozik az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciós kormányzása alatt hozott döntésekre, azok továbbra is változatlanul érvényben maradnak.

Kickl még márciusban bejelentett szándékát az órabér csökkentésére a 9 osztrák tartomány közül 8 bírálta, mondván, az intézkedés elveszi a menedékkérők kedvét a közhasznú munkától, és ezzel együtt az esélyük is csökken a német nyelv elsajátítására és a munkaerőpiacra való bevonásukra. Kickl azt mondta, a menedékkérők helyenként túl magas órabért kapnak (akár 5 eurónál is többet), és vannak köztük, akik többet keresnek, mint a katonai vagy civil szolgálatot végző osztrák állampolgárok. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt