100 millió eurót szán a norvég kormány a humanitárius válságok során elkövetett szexuális erőszakkal szembeni küzdelemre

külföld
2019 május 24., 12:03
comments 74

Több mint 100 millió eurót különített el a norvég kormány pénteken a humanitárius válságok során elkövetett szexuális erőszakkal szembeni küzdelem támogatására.

A szexuális erőszak tönkreteszi az embereket, tönkreteszi a helyi közösségeket, és rendkívül nehéz helyrehozni a károkat, amelyeket okoz. Ezért sokkal többet kell fordítani a megelőzésre - hangsúlyozta Ine Eriksen Soreide norvég külügyminiszter a témában rendezett oslói konferencia megnyitóján.

Ine Eriksen Soreide
photo_camera Ine Eriksen Soreide Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Norvégia 102,5 millió eurót szentel 2019 és 2021 között a humanitárius válságok során elkövetett szexuális erőszakkal szembeni fellépésre. Az Egyesült Arab Emírségek 10 millió dolláros támogatás mellett kötelezte el magát.

A pénteki konferenciát Norvégia, Irak, Szomália, az Egyesült Arab Emírségek, az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt szervezte közösen. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a problémára, és anyagi támogatást szerezzen a szexuális erőszak visszaszorítására. A konferencián jelen van Denis Mukwege Nobel-békedíjas kongói sebész-nőgyógyász.

Mark Lowcock, a humanitárius ügyekért felelős ENSZ-főtitkárhelyettes elmondta: amikor 35 évvel ezelőtt elkezdett foglalkozni a világ humanitárius válságaival, senki nem beszélt szexuális erőszakról. "Nem azért, mert nem létezett, mert igenis létezett, de ez egy eltitkolt borzalom volt" - fogalmazott. Lowcock kiemelte, hogy az egyik legfontosabb dolog, ami segíthet, ha ráirányítjuk a figyelmet erre a problémára. Az ENSZ illetékese szerint idén mintegy 660 millió dollárra lenne szükség a szexuális erőszak elleni programok finanszírozására.

A világszervezet becslései szerint élete során minden harmadik nő válik szexuális vagy szexista jellegű erőszak áldozatává. Ez a jelenség a humanitárius válságok idején súlyosbodik.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) április végén - az Egyesült Államok, Oroszország és Kína nyomására végül erősen felhígított tartalmú - határozatot fogadott el a fegyveres konfliktusokban elkövetett szexuális erőszak elleni küzdelemről. A BT soros elnöke, Németország által beterjesztett dokumentum szövegéből - Washington szavazatának biztosítására, illetve vétójának elkerülésére - törölték a nemi erőszak és zaklatás áldozatainak nyújtandó "szexuális és reproduktív egészségvédelmi" támogatásról szóló passzust, mert az Egyesült Államok szerint ez akár a terhességmegszakítás hallgatólagos támogatásaként is értelmezhető. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.