Harvey Weinstein 44 millió dolláros egyezséget kötött az őt szexuális zaklatással vádoló nőkkel

Az amerikai sajtó értesülései szerint megállapodásra jutott az egykori hollywoodi producer, Harvey Weinstein, valamint egykori stúdiójának igazgatótanácsa számos olyan nővel, aki szexuális zaklatással vádolta meg a férfit. 

Ügyvédek szerint a megállapodás nagyjából 44 millió dollárról szól. Weinstent összesen több mint 75 nő vádolta meg zaklatással és szexuális visszaéléssel. Most a polgári peres eljárások érhetnek véget a megállapodással, ettől még júniusban bíróság elé kell állnia két büntetőügyben, többek között nemierőszak vádja miatt. 

A 67 éves Weinstein Hollywood egyik legbefolyásosabb producere volt, munkája során 81 Oscar-díjas film elkészültében vett részt. Egy 2017-es összesítés szerint az Oscar-köszönőbeszédekben már annyiszor köszönték meg neki a segítséget, mint Istennek. 

2017 októberében a New York Times robbantotta ki az elmúlt évtized egyik legnagyobb hatású botrányát, amikor írtak a Weinsteinnel szembeni zaklatási vádakról. Ashley Judd és Rose McGowan az elsők között volt, akik arcukat is vállalva mondták el, mit tett velük a producer. A vádak attól kezdve, hogy Weinstein kéretlenül meztelenkedett előttük, odáig terjedt, hogy fiatal színésznőknek szakmai segítséget ígért szexuális szolgáltatásokért cserébe. 

Weinstein közleményben kért elnézést, elismerve, hogy sok fájdalmat okozott, de azt tagadta, hogy közel három évtizeden át zaklatta volna női kollégáit. Weinstein ügyéből nőtt ki a #MeToo-mozgalom, mely során számos nagyhatalmú férfit vádoltak meg visszaélésekkel és zaklatással. 

A vádak hatására Weinstein cége összeomlott, és csődeljárást indítottak ellene. Weinstein június elején áll majd bíróság elé New Yorkban, két nő ellen elkövetett, ötrendbeli szexuális erőszak miatt. Ha bűnösnek találják, akár élete végéig börtönbe kerülhet. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.