Trump egy kiskaput kihasználva adna el fegyvert a szaúdiaknak

Több 444 videó?
Szeretném

Az AP amerikai hírügynökség washingtoni forrásokra hivatkozva arról ír, hogy Donald Trump kormányában dolgoznak annak lehetőségén, hogy rendkívüli rendelet keretében adnának el fegyvereket Szaúd-Arábiának, megkerülve így a Kongresszus jóváhagyását. 

A források szerint a döntés már pénteken megszülethet. Az egyelőre nem világos, hogy a rendelet révén korábban tervezett, de a Kongresszus által megakasztott fegyvereket értékesítenének mégis, vagy pedig új szállítmányról lenne szó. Az irányított csapásmérő eszközök (PGM) eladásáról szóló döntés például több mint egy éve van jegelve. 

A jemeni polgárháború pusztítása miatt a Kongresszusban is megnőtt a szaúdiaknak szánt fegyverek eladása ellen tiltakozók aránya, és az elmúlt egy év során mintegy 2 milliárd dollár értékű értékesítést blokkoltak a képviselők. 

Donald Trump a múlt hónapban megvétózott egy rendeletet, amely véget vetett volna az amerikai részvételnek Jemenben a szaúdi koalíciós erők oldalán, ugyanakkor a fegyvereladások lehetősége tiltva maradt. A törvény szerint minden értékesítésről előre értesíteni kell a Kongresszust, annak pedig jóvá kell hagynia azt. Ugyanakkor az elnök megkerülheti ezt, ha úgy véli, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdeke ezt kívánja. 

Mike Pompeo külügyminiszter sajtóhírek szerint hónapok óta fontolgatja a lépést, amely az elmúlt hetekben még égetőbbé vált. Egyrészt az Iránnal szembeni egyre feszültebb helyzet miatt, másrészt mert az Irán által támogatott húti felkelők drónokkal támadtak szaúdi olajlétesítményeket. 

Nem lenne példanélküli egy hasonló lépés: Ronald Reagan, George H.W. Bush és George W. Bush is használta már ezt a rendeletet arra, hogy fegyvereket adjon el Szaúd-Arábiának.