A kormány megbízottja szerint már nem ajánlott kipában mutatkozni a németországi zsidóknak

külföld
2019 május 25., 13:53
comments 309

Szombaton az antiszemitizmus visszaszorításának ügyében kinevezett kormánybiztos Felix Klein arról beszélt egy interjúban, hogy bár korábban más állásponton volt, már nem tanácsolja a németországi zsidóknak a kipa nyilvános viselését.

Klein a Funke-médiacsoportnak adott interjújában elsősorban a szélsőjobboldalon felerősödő antiszemitizmust nevezte meg fő okként. Évekkel ezelőtt azt képviselte, hogy bárki, félelem nélkül viselhet kipát Németországban, de ma már nem ez a helyzet.

A német kormány hivatalos statisztikái szerint egyre nő az antiszemita indíttatású támadások száma az országban: 2018-ban 1646-ot regisztráltak, ami 10 százalékkal több az egy évvel korábban feljegyzettnél. A zsidókat ért kifejezetten erőszakos attrocitások száma ugyanezen idő alatt 37-ről 62-re emelkedett.

Felix szerint ma már egyre kevésbé tűnik fel, ha valaki zsidózik, vagy antiszemita nézeteket hallat, terjeszt.

A támadások 90 százalékos szélsőjobboldali emberek követik el, és csak nagyon kis arányú a muszlimok által elkövetett antiszemita bűncselekmények aránya. Klein azt mondta, hogy őket elsősorban olyan arab nyelvű televíziós műsorok szítják az erőszakra, amelyek torz és nagyon negatív képet festenek Izraelről.

Tavaly egy Dávid-csillagot viselő férfit megvertek Berlin belvárosában. Néhány héttel korábban egy 19 éves szírai férfi támadt egy arab-izraelire az utcán fényes nappal. Mindkét esetben az áldozat kipát viselt.

Klein kiemelte, hogy a világháborús bűnöket több ponton relativizáló Alternative für Deutschland szélsőjobboldali párt erősödése, valamint a közösségi médiában terjedő gyűlölködő tartalmak is hozzájárulhatnak az erőszakos esetek sokasodásához, de ezzel együtt szerepe van a jelenségben az elmúlt években az országba érkezett muszlim hátterű emberek tömegeinek is. (Deutsche Welle / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.